A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

Archívum

 
péntek, 2015. január 30. 14:01, Nézettség: 3259

    Kóros állapot            Ajánlott zöldséglé   artériás lerakódások -  hajdinacsíra asztma - búzafű, fejes káposzta, karalábé, kelbimbó, kelkáposzta, napraforgó levele, retek, reteklevél, sárgarépa álmatlanság - fejessaláta, zeller bélpanaszok - zsázsa bőrbetegségek - búzafű, cékla, céklalevél, endívia, karalábé, mángold, napraforgó levele, paprika, paradicsom, petrezselyem,...

szombat, 2013. április 6. 12:02, Nézettség: 2212

A fogyókúrázók legkedveltebb csírája. Kellemes ízű, jódtartalmú, vízhajtó hatású. Jótékony hatással van a cukorbetegségekre. Igen sok foszfort, kalciumot, fehérjét és E-vitamint tartalmaz. Az összes aminosavat tartalmazza (30% fehérje), méregtelenítő, tisztító, vízhajtó. Magas a rosttartalma, az egészséges bélflórát táplálja.

szombat, 2013. április 6. 10:53, Nézettség: 2418

A nyers burgonya hosszú utazásokon a skorbut gyógyszere volt, a népi orvoslás pedig már annak előtte elfogadta, és élt is vele, mielőtt a tudósok megerősítették volna terápiás hasznát. A burgonya napjainkban is fontos C-vitamin-forrásunk. Salaktalanító és lúgosító hatása miatt kiválóan alkalmas regeneráló kúrák alapjaként.

kedd, 2012. január 17. 11:35, Nézettség: 4564

Az Osteoarthritis ( Magyarországon általában arthrosisnak nevezzük; gyulladásos ízületi betegség panaszai és tünetei) vizsgálata közben jutottak erre az eredményre a Kalifornia Egyetem és a Fredericksburg kórház munkatársai és az eredményeket a közelmúltban publikálták a Osteoarthritis and Cartilage című magazinban. Az arthrosis gyakori formája az ízületi bántalmaknak.

vasárnap, 2012. december 23. 16:34
Nekem van őrölt csipkebogyóm. Fűszerként használom, más őrleményekkel és sóval keverve. Nagyon finom. Egy ízületi beteg ismerősömnek adtam a csipkeporból és pár hónap rendszeres szedés után azt meri mondani, hogy nem romlott az állapota, lehet hogy kicsit javult is.
kedd, 2012. január 17. 11:31, Nézettség: 1759

A brokkoli már jól ismert a táplálkozástudományban előnyös élettani tulajdonsága miatt. Elsősorban a rák ellenes hatása miatt került a tudomány látóterébe, és mára sikerült meghatározni azt az összetevőjét, ami legfőképpen ezért felelős. Dr. Jonny Bowden: A 150 legegészségesebb étel a Földön című könyvében a brokkoli az első tízben szerepel.

péntek, 2012. október 12. 16:40
Levesnek megfőzve a többi zöldségekkel együtt nagyon finom, tele a sok vitaminnal erősíti a szervezetet.
üdv: Heszlerné
szombat, 2021. február 20. 19:27
Köszönöm Kedvencek közzé tartozik! // örültem a feltett hasznos cikknek!
kedd, 2012. január 17. 11:29, Nézettség: 2089

A citromfű (Melissa officinalis) a menta család egy tagja úgy ismert a népi gyógyászatban, mint a “lecsendesítő fű”. Már a középkor óta alkalmazták a feszültség és az aggodalom csökkentésére valamint alvási problémák enyhítésére. Már a középkor előtt is áztattak citromfüvet borba, hogy emelje annak erejét és segítse a sebek gyógyulását.

kedd, 2012. január 17. 11:25, Nézettség: 1728

A Tilia cordata (kislevelű hárs) vagy Tilia platyphyllos (nagylevelű hárs) virágai igen értékes drognak számítanak, ami a magyar gyógyszerkönyvben is szerepel. Hazánkban igen elterjedt fáról van szó és könnyen felismerhető. A virágjának gyűjtéséhez nem kell túl komoly eszköz, csupán arra kell figyelni, hogy forgalmas utaktól távoli, tiszta virágot gyűjtsünk.

kedd, 2012. január 17. 11:24, Nézettség: 1778

Egyetlen adag élő olíva levél kivonat meg fogja győzni arról, hogy ez egy különleges anyag. A benne található legerősebb gyógynövény hatóanyag a oleuropein, ami úgy ismert, mint rendkívül erős, természetes baktérium és vírus ellenes anyag.

vasárnap, 2011. november 20. 14:12, Nézettség: 4165

Hát ezt jó tudni a mákról!!!   Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő.

szombat, 2011. november 19. 16:20, Nézettség: 2669

Zsálya az izzadás megakadályozására   A kék-lila virágú gyógynövény rendkívül gazdag esszenciális olajokban, amelyek lazítják és relaxálják a szervezetet. A fertőtlenítő tulajdonságáról is ismert zsálya jó szolgálatot tehet a megfázás, a torokfájás, a mandulagyulladás tüneteinek csillapítására, egyes bőrproblémákra, míg illóolaja nyugtató, erősítő és étvágyjavító hatású.

49 bejegyzés | 1 / 5 oldal