A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

Archívum

 
hétfő, 2010. november 29. 04:31, Nézettség: 2163

30 gr ánizsmagot összetörünk mozsárban és két héten keresztül 0,7 liter gabonapálinkában érleljük. A készítményt átszűrjük. Lehűlt szirupot keverhetünk bele. Hasmenés esetén 1-2 evõkanállal fogyasztunk belõle.

hétfő, 2010. november 29. 04:31, Nézettség: 2232

Már 1611-ben gyógyszerként használták. Fõ alkotórésze a citromfű, mely az egész szervezetet védi a meteorológiai hatásoktól. Csipetnyi citromfű levelet, izsópot, bazsalikomot, mentát és zsályát, valamint egy evõkanálnyi ánizst két liter pálinkában 20 napig kell áztatni, majd leszűrni és gondosan lezárva tárolni. Naponta kétszer kb.

hétfő, 2010. november 29. 04:30, Nézettség: 1601

Borban fõzve az összetört mandula gennyes sebeket, koszmót tisztít és szárít.

hétfő, 2010. november 29. 04:30, Nézettség: 2327

1/4 csésze nyers mandula,  1 csésze hideg víz A meghámozott mandulát (forró vízbe merítve könnyen lejön a héja) tegyük turmixgépbe, és 1 pohár hideg vízzel 2-3 percig mixeljük, amíg fehér tej lesz belõle. Szûrve ihatjuk. Így készül a szezámmagtej is.

hétfő, 2010. november 29. 04:30, Nézettség: 2447

A mogyoró bele megsütve vagy megtörve és kevés borban áztatva jó hatású hurutnál, náthánál. 5 deka tört vagy sült mogyorót 3-4 napig kell fél liter borban áztatni. Reggel kis pohárkával kell bevenni belõle. (Z.J.)

hétfő, 2010. november 29. 04:29, Nézettség: 1707

Szent Hildegárd receptje. „Ha mindenütt fáj, szaggat, igyál éhgyomorra, fõleg reggeli elõtt, de akár minden étkezés elõtt tiszta fodormentalevelet borban. Néhány napon át egy-egy kortyot. Majd tarts szünetet, amíg a hatása tart. (Kb. 2 evõkanálnyi összevágott fodormentalevél fél liter borban áztatva.)„

hétfő, 2010. november 29. 04:29, Nézettség: 1675

Szent Hildegárd receptje. Gilisztaűzõ varádics levelének levét borba kell önteni, annyit, hogy kellemes itallá váljék. Ebbõl naponta többször néhány kortyot kell fogyasztani hosszabb idõn keresztül.

hétfő, 2010. november 29. 04:29, Nézettség: 1638

Szent Hildegárd receptje. Fél kávéscsészényi fehérbort kis edényben tûzön felforralunk, a kávés-csészében kevés hideg vizet tartunk készenlétben, a gyorsan forrósodó bor mellett állunk, és közvetlenül a forrás elõtt beleöntjük a hideg vizet. Rögtön levesszük a lángról, beleöntjük a kávés-csészébe és kortyolva megisszuk.

hétfő, 2010. november 29. 04:28, Nézettség: 1629

30 g friss rozmaring- és 10g zsályalevelet leöntünk 1 liter száraz vörösborral, melyet elõzõleg majorannával, fahéjjal és korianderrel fûszereztünk. A keveréket egy hétig állni hagyjuk, majd reggel és délben egy pohárkányit mézzel fogyasztunk belõle. Alacsony vérnyomásra.

hétfő, 2010. november 29. 04:28, Nézettség: 1649

Fehér ürömfű,  borsmenta,  rozmaring,  narancshéj,  fahéj,  szegfűszeg keverékét édes borban áztatjuk. Két-három napig érleljük, meleg helyen. Leszűrjük, üvegekbe töltjük. Emésztésjavító, „gyomorkeserû”.

49 bejegyzés | 4 / 5 oldal