A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

 

Zsálya

Zsálya

Évezredek óta ismert gyógyhatása. Rendszertani neve Salvia, jelentése "jó egészségben van", illetve "meggyógyít, megment" igébõl származik. Az ókori népek úgy tartották, hogy ezeregy bajt tud meggyógyítani. Hitték, hogy meghosszabbítja az életet, jólétet és szerencsét hoz.

Felhasználható: zöldség-, paradicsomlevesben, salátaöntetekben, mártásokban.

Gyógyhatása: vértisztító, gyulladásgátló és fertõtlenítõ hatású. Teája kiváló gargalizálószer szájüregi és toroktáji gyulladásos megbetegedések esetén. Jó hatással van a májra és az epére. Segít izzadás, bélhurut és hasmenés esetén. Fürdõvízben forrázata izomfájdalmakat és alhasi gyulladásokat gyógyít.

Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. november 29. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,986


   



Megjegyzések

Fazekas Piroska
csütörtök, 2015. október 29. 08:42
A zsálya és a máj jól kiegészítik egymást

Hozzávalók:
60 dkg csirkemáj
őrölt bors
2 evőkanál olaj

5-6-7 levél (ha lehet friss) zsálya
2dl tejföl (én többet használok)
fél csokor petrezselyem el is hagyható

Elkészítés:
A májat csíkokra vágjuk,megborsozzuk,és az olajon megpirítjuk.Megsózzuk,zsályával megszorjuk,a tejföllel felöntjük,majd 10 percig pároljuk.

Ez a recept kertben is elkészíthető, egy nagy serpenyőben.