Zöld övezet - Kertészkedés

   

A hagymák is mehetnek a földbe (március)
Vöröshagyma, fokhagyma és rokonaik. Most így az ablakon kinézve nem igazán van kertezős hangulat, mivel lassan, de folyamatosan esik az eső. ilyenkor megint az elméleti, fejben kertezés ideje van. Mivel a borsó, retek és gyökérzöldségek a földben vannak, most a hagymák kerülnek sorra.
A koronaalakító metszés általános szabályai
Az alakító metszés általában nagyobb figyelmet és hozzáértést kíván, mint a termőkorú fenntartómetszés, ezért kívánatos betartani az alakítással összefüggő legáltalánosabb szabályszerűségeket. A leghosszabb hajtások mindig a felső rügyekből törnek elő.
Áttelelő zöldségek vetése
Szeptemberben el lehet kezdeni az áttelelő zöldségek vetését. Azokat a növényeket szaporítjuk így, amik nem annyira érzékenyek a fagyokra, jól bírják a hideget és tavasszal, az első jobb idők beköszöntésekor fejlődésnek indulnak, így korán jutunk friss vitaminokhoz. Két féleképpen lehet elvégezni.
Gazda naptár (kertésznaptár)
Január Zöldségeskert: Lóbab vetése, a kert egy darabját letakarhatjuk fóliával a korai vetéshez. A fóliás hajtatásra szánt burgonyát csíráztassuk melegebb helyen. Amennyiben a talaj nem fagyos, nem sáros, ültethetünk rebarbarát. Gyümölcsös: Szükség szerint rázzuk le a nehéz hótakarót a fákról. Díszkert: Fejezzük be a fagyhatást igénylő magok vetését - az alpesi növényekét is.
Időpróféták a kiskertben
A folyamatos környezetszennyezés hatására az időjárás alaposan megtréfált minket. A jó konyha kiindulóalapjának tekinthető kiskert azonban kisegíthet: az alábbi, 1859-ből származó megfigyelések ugyanis akár most is érvényesek lehetnek, hiszen ezeket elsősorban a növények viselkedésének megfigyelésére alapozták.
Időszerű az őszibarack levélfodrosodása elleni védekezés
Az őszibarack tafrínás betegsége (kórokozó neve: Taphrina deformans) rendszeresen súlyos károkat okoz tavasszal, amikor a fán a levelek éppen kifejlődnek. Tünetek Elsősorban a leveleken okozott tünetei gyakoriak, ezt ismerik. A levél részlegesen vagy az egész felületén megvastagszik, felülete hullámos, ráncos, gyakran húzott, hólyagos lesz.
Időszerű növényvédelmi munkák gyümölcsösökben I.
Májusban a gyümölcsösökben döntő fontosságú az alma és körte varasodása, valamint az almafa lisztharmata elleni védekezés. Felléphet a tetvesedés, és a mostanában gyakran fenyegető tűzelhalás, továbbá pusztíthat a vadgesztenyelevél aknázómoly is.
Időszerű növényvédelmi munkák gyümölcsösökben II.
Monília Monilia laxa Ezeknél a gyümölcsfajoknál sajnos most is sláger a moníliás betegség. Amint arról korábbi cikkben olvashattak ez a gomba a virágzáskor fertőzi a csonthéjasok fáit, jelenleg még a meggyek virágoznak. Ha a virágzáskor nem sikerült a monília elleni kémiai védelem, elhervadt virágfürtöket, elhervadt leveleket, hajtásokat láthatunk a fán.
Kert az erkélyen? Zöldségek az erkélyen is
Nem mindenkinek van meg az a lehetősége, hogy valamilyen méretű művelhető földdarabbal rendelkezik. Ennek ellenére mégis szeretne néha egy-egy saját termésű paradicsomot, paprikát levenni és megenni, valamilyen zöld salátát vagy fűszert felhasználni az étel elkészítéséhez.
Kert szalmabálán
Az új bálákat ősszel szerezzük be, mert ősszel könnyebben jutunk bálához. Nem kell őket zárt helyen tárolni. Csak helyezzük el őket a kertben, közel a felhasználási helyükhöz. A csapadék, az időjárás nem árthat nekik. Ez is része a szalmabálák ültetéshez való előkészítésének. A tényleges előkészítő munkákat tavasszal, a kiültetés előtt kezdjük meg (beöntözés, trágyázás).

26 cikk | 1 / 3 oldal