Zöld övezet - Kertészkedés

   

Magaságy
Rétegek a kerti magas-ágyban. A magas ágyba sok anyagot is rétegezhetünk. Öt réteg szabályait mutatjuk be és ötleteket adunk ahhoz, hogyan érjük el a növények számára legelőnyösebb kompozíciót. A magas-ágyat ősszel vagy tavasszal készítjük el.
Május, a munka dandárja a kertben
Munka, munka....... Ha bárkit megkérdeznék, biztosan azt állítaná, hogy a legtöbb munka a kertben májusban van. (meg amikor betakarítunk, meg amikor.......) Az biztos, hogy ilyenkor van a legkevesebb tétlen nézelődés.
Márciusi halaszthatatlan tennivalók
-Műtrágyázza a palántákat,még mielőtt az ültetőföldbe lévő tápanyagok kimerülnének. -Mulcsozza az ágyásokat és a szegélyeket, amíg a talaj nedves, hogy később kevesebbet kelljen öntözni és gyomirtással bajlódni. -Most vesse el a nyári dísznövények, az egynyári kúszónövények, a fűszernövények, a szagosbükköny, a paradicsom és számos más zöldségféle magvait.
Őseink gyümölcsei
Erdeinket járva több olyan gyümölccsel is találkozhatunk, melyeket őseink még jól ismertek és gyűjtöttek. Ezek a nemesített gyümölcseinknél sokkal egyszerűbben termeszthetők otthon is. Közülük most a fekete és fehér epret, a húsos somot, a házi berkenyét és a homoktövist szeretném bemutatni.
Őseink gyümölcsei II.
A kökény, a fekete bodza és a galagonya erdeinkben, utak mentén mindenütt igen gyakori. Sosem gondolunk arra, hogy őseink ezeket az ínségesebb időkben gyümölcsként is fogyasztották. Terméseik rendkívül értékes hatóanyagokat tartalmaznak, ezért talán érdemes lenne a gyűjtésen kívül nemesítésükkel, termesztésükkel is foglalkozni. Néhány próbálkozás már született ezen a téren.
Őszi-téli lemosó permetezés
Az előző évek tapasztalata alapján egyre nagyobb a jelentősége, erről próbáljuk meggyőzni erről a vevőket. Sokan csak a tavaszi lemosást ismerik, ott is főleg az olajos kezelést. A tankönyvek szerint 50%-os lombhullásnál kezdjük a munkákat. Később is, fagymentes napokon elvégezhetjük. A leváló levelek az alapjuknál friss nyílt sebeket hagynak az ágakon.
Palánták tűzdelése
Palántanevelés, avagy hogyan végezzük a tűzdelést. Eljutottunk addig, hogy az elvetett magok kikeltek és növekedni kezdtek. Itt jön a következő kérdés. Tűzdeljünk, vagy ne tűzdeljünk. Szakkifejezéssel élve, ez a pikírozás. Sokan ezt a műveletet ijesztőnek, bonyolultnak és a kis növény szempontjából veszélyesnek tartják. A kérdésre több mindentől függ a válasz.
Paradicsomok ültetése a szabadba (Április)
Egyre több a virág, több a szín, melegebb az idő. Élednek a kertek. A beköszöntő jó idő hatására melegszik a talaj. Április 20-25 között a fejlett, legalább 20 cm magas, elégséges gyökérzettel rendelkező paradicsom palántákat ki lehet ültetni.                                   Némelyik paprikám már virágos, de nem ültetem még ki őket szabadba.
Vessük a gyökérzöldségeket (március)
Sárgarépa, petrezselyem, paszternák. A márciusi beköszöntő jó idő egyre több embert csal ki a kertbe. A napsütés hatására a talaj melegedni kezd, és ahol jól elmunkálható a felszíne, megfelelően morzsalékos magágyat lehet készíteni, ott el lehet vetni a gyökérzöldségek magjait is.
Vessünk! Mikor? Hogyan?
Még egyszer a vetés idejéről és egyéb praktikák. Még a kerti szezon elején tartunk, ezért nézzük át még egyszer, hogy a növényeket mikor lehet elvetni, és hogyan. A konyhakerti növények vetésének ideje több tényezőtől függ. A legfontosabb a növény csírázási és termesztési hőigénye. Ezen kívül befolyásolja a talaj előkészítésének lehetősége és az időjárás is.

26 cikk | 2 / 3 oldal