A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.
A szántóföldön (4 cikk)
Egykomponensű kúrák (8 cikk) Erdők-Mezők kincsei (21 cikk) Fűszernövények (26 cikk) Gabonák (10 cikk) Gazok vagy mégsem? (10 cikk) Gyógyreceptúrák (49 cikk) Gyümölcsök - Zöldségek (50 cikk) Kertészkedés, Környezetvédelem,Természeti kincsek, Természet-esen (132 cikk) Méz (3 cikk) Virágok (20 cikk) besorolás nélkül (2 cikk)
|
2010 -hétfő, 2010. november 29. 00:26, Nézettség: 1365
Csökkenti a rákrizikót, főleg a vastagbél- és gyomorrákét. hétfő, 2010. november 29. 00:25, Nézettség: 1255
Sok káliumot és szilíciumot tartalmaznak. Igen gazdag ásványi anyagokban, C-vitaminban. A pirosra érett paprikában még sok A-vitamin is van. Jót tesz a bõrnek, a pirosra érett paprika leve serkenti a vérkeringést, erõsíti és tisztítja az ereket és a szívizmokat. A paprikának étvágygerjesztõ, izzasztó és vizelethajtó hatásait ismerik. hétfő, 2010. november 29. 00:24, Nézettség: 1396
Az uborka természetes vizelethajtó anyag, segít feloldani a veseköveket is. Kivételesen gazdag ká-liumban, a "fiatalság elemében". A kálium ugyanis rugalmassá teszi az izmokat és a bőr sejtjeit. A bőr és a tekintet szinte megfiatalodik tőle. A hámozatlan uborka kilónként mintegy 500 milligram A-vitamint tartalmaz. A meghámozott uborkában szinte nem marad A-vitamin. hétfő, 2010. november 29. 00:24, Nézettség: 1302
A szervezetet tisztítja és erősíti, de csak a frissen szedett. A spenót kiváló klorofillforrás. Sok A-vitamint, különféle B-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, nátriumot, foszfort és nyomelemeket tartalmaz. Tisztító és erősítő hatása serkenti, élénkíti a májműködést, az epehó-lyag, a vastagbél működését, a vér- és nyirokkeringést. hétfő, 2010. november 29. 00:23, Nézettség: 2821
Levele sok klorofillt, A- és C-vitamint, valamint kalciumot és káliumot tartalmaz. A gumó leve gazdag B6-vitaminban, sok kolint, vasat, nátriumot, káliumot és természetes cukrot tartalmaz. Jóllehet nincs benne sok vas, de a szervezet számára könnyen felvehetõ formában van jelen. A vas a vörösvértestek fontos alkotórésze. hétfő, 2010. november 29. 00:23, Nézettség: 1409
A torma baktérium-, gomba- és vírusölõ anyagokat tartalmaz. Bõrön át is jól felszívódik, ezért fürdõként, bedörzsölõként is hatásos. Nátha, légcsőhurut, hörghurut, vastagbélgyulladás, hólyag- és vesemedence gyulladás ellen napi 3x1 kávéskanál mézzel elkevert reszelttorma fogyasztása ajánlatos. hétfő, 2010. november 29. 00:23, Nézettség: 1480
Általános tisztító és nyugtató hatású. A téli fekete retek erõsebb hatású, mint a hónapos retek. A retekre igaz a mondás, hogy "reggel méreg, délben étek, este orvosság". A retek felhasználásakor külsõ héját ne hámozzuk le, mert sok hatóanyag van benne. Felfúvódást oszlat, vizelethajtó, májtisztító, gyomorra, hólyagra kitűnő hatással van. hétfő, 2010. november 29. 00:22, Nézettség: 1482
Tápértékén túl a petrezselyemlé remek vértisztító és általánosan tisztító hatású. A vitaminok, az ásványi anyagok és a klorofill együttes hatásának köszönhetően különösen hatásosan tisztítja a veséket, a májat és a húgyutakat. Mint nagyszerű A-provitamin-forrás, a petrezselyemlé hatásosan támogatja a szem működését. hétfő, 2010. november 29. 00:21, Nézettség: 1392
A friss sárgarépalé serkenti az emésztést, és enyhén vizelethajtó hatású. A legfontosabb egészségügyi hatása azonban a máj tisztítása és tonizálása. Rendszeres fogyasztása elõsegíti a pangó epe és a fölösleges zsírok kiürülését, Csökkenti a koleszterin szintet. hétfő, 2010. november 29. 00:19, Nézettség: 2158
Természetes vízhajtó, daganatgátló hatású. A nyers és lehetőleg rózsaszín krumpli leve krónikus savtúltengés gyógyszere. A nyers krumplilé gyomorfekély, gyomorfájás ellen jó, naponta csak 1 deci fogyasztandó két hétig. Vigyázat! a krumpli nem lehet zöld és csírás. Hajában főtt és sült krumpli emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel. |