Lélekbuvár - Legolvasottabb cikkek

   

Az igazi butaságról
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Mert a butaság is többféle. Vannak értelmes emberek, kiknek lelkében az értelem pislákoló fénye kialudt, mert szerencsétlen életkörülmények között születtek és nevelkedtek. Vannak emberek, akik buták, mert nem tudnak uralkodni testük fölött, elbutítja õket a szenvedély, lelkük lángját megfojtja az érzékek gõgje. Vannak buta emberek, akik egyszerûen környezetük áldozatai.
Az elszámolásról
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Egy napon mindenrõl el kell számolni. De mindenrõl. Ez elkerülhetetlen. S akárhogyan odázod: amiben hibáztál, amivel adós vagy, amihez gyáva voltál, amiben bûnös vagy, mindezért számot adsz egy napon. Ezért erõsítsd mindegyre lelkedet: mert nem vagy te bûntelen. S ha máglyára visznek, tudjad: ártatlan is vagyok, de bûnös is vagyok.
A tehetségrõl és a butaságról
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Nagyon kell vigyázni azokra az emberekre, kiket a természet tehetséggel áldott meg, de nem adott nekik a tehetséghez értelmet. Minden szakma s általában az emberi együttélés legveszélyesebb vetélytársai ezek. Mert a kevéssé tehetséges, de értelmes emberrel lehet együttmûködni, ám azzal, aki tehetséges, de buta a saját tehetségéhez, nincs megegyezés.
Arról, hogy a csomagolás öregít
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Utazz, de kis poggyásszal. Utazz, de minden pillanatban tudjad, hogy nincs igazi maradása sehol az utasnak. Ne tölts sok idõt málhád rendezgetésével, ne cipelj útjaidra fölösleges tárgyakat. A csomagolás öregít. Az élet apró, mellékes feladatai öregítenek legfurfangosabban.
A színházról és a nézõkrõl
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Epiktétosz ajánlja, hogy lehetõleg egyáltalán ne járjunk színházba. De ha már elmegyünk, viselkedjünk szerényen és csendesen. A színházban ugyanis gyermekek ülnek. Gyermekek, sõt csecsemõk. Felmegy a vasfüggöny, megvillan a fényszóró a vörös bársonyon, s a nézõtéren abban a pillanatban ezer tátottszájú csecsemõ ül, akik várják a csodát.
Az Isten
Irodalom » Weöres Sándor: A teljesség felé
Az ember, akit jönni-menni látsz: zárt, egyéni; s az emberalkat legmélyebb rétege nem zárt, nem egyéni, mindennel összefüggő, azonos a minden alakzat mélyén rejlő egyetlen létezéssel. Az időbeli véges személyiség mögül kibontakozó időtlen végtelenség: a lélek. A kibontakozásra nem szoruló időtlen végtelenség: az Isten.
Ötletek a tónus felismerésére
Irodalom » Ruth Minshull: Érzelmek
A tónusskálának úgy veheted a legnagyobb hasznát, ha minden olyan személyen használod, akivel csak találkozol, legyen az üzleti partner, szomszéd, bolti eladó, klubtag, rokon vagy barát. Azzal kell kezdened, hogy eldöntöd, a személy magasan vagy alacsonyan található. Ezek után a pontos tónus meghatározása már könnyebb (és gyakran szükségtelen is).
A vallásosságról
Irodalom » Weöres Sándor: A teljesség felé
Ha múló egyéniségeden áttörve, önmagad mélyén az örök lélekbe hatolsz: úgy hódítod meg a teljességet, mint hadvezér a várat. Visznek a teljesség felé könnyebb utak is. Nemcsak úgy egyesülhetsz Istennel, ha minden ideigleneset átszakítva a múlhatatlanba nyomulsz. Az ima és áldozat segítségével érzéseidet megtoldhatod olymódon, hogy Istenhez elérjenek.
Érdeklődés és lelkesedés (3,5-4,0)
Irodalom » Ruth Minshull: Érzelmek
Az új főiskolai matektanárunk óvatosan beszélt: "Ez elméletileg egy igaz történet", mondta. "Egy ember, aki a feleségével együtt a templomban üldögélt, elaludt és azt álmodta, hogy a francia forradalom idején él. Elfogták és a guillotine elé vitték. A halál elkerülhetetlennek tűnt.
Konzervativizmus (3,0)
Irodalom » Ruth Minshull: Érzelmek
Konzervativizmus: 1) Az a politikai vagy kulturális berendezkedés, amely a jelenlegi rendszert fent szeretné tartani, és a fejlődést vagy a változást ellenzi illetve azzal szemben áll.  – The American Heritage Dictionary   Nem egy szupermen.  Valószínűleg kedvelni fogod, hacsak nem valamilyen drasztikus reformot szeretnél elérni.

419 cikk | 14 / 42 oldal