Lélekbuvár - Legolvasottabb cikkek

   

Az irigységrõl
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Vannak gyógyíthatatlanul sérült emberek, kiket a kapzsiság, a hiúság és az irigység oly mélyen megfertõzött, hogy nincs semmiféle mód reá, megközelíteni és megengesztelni beteg lelküket. Ezeket szánjad, de kerüljed. Nincs az a nagylelkû cselekedet, önzetlen magatartás, bátor és nemes közeledés, ami segíthet ez embereken. Különösképpen az irigység kínozza ez embereket.
Az állatról, ami benned él
Irodalom » Wass Albert - Te és a világ
Ne légy beképzelt: nem tigris és nem oroszlán. De túlságosan tárgyilagos se légy azért: nem az ökörről, nem a birkáról és nem a bakkecskéről akarok beszélni. Ezeket csak utánozni szoktad. Benned egy malac él. Egy neveletlen, izgága malac, aki folytonosan visítozni akar, édességet követel és megkíván ezt, vagy amazt.
Arról, hogy az ember része a világnak
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Az ember, mérhetetlen gõgjében és hiúságában, hajlandó elhinni, hogy a világ törvényei ellen is élhet, megmásíthatja azokat és büntetlenül lázadhat ellenök. Mintha a vízcsepp ezt mondaná: „Én más vagyok, mint a tenger." Vagy a szikra: „Rajtam nem fog a tûz.
A viharról, ami időnként jön és elmegy
Irodalom » Wass Albert - Te és a világ
Figyelted, hogy kezdődik? Egyszerre egészen csöndes lesz minden. Mintha a világ visszafojtaná a lélegzetét. Addig is csönd volt, de csak most veszed észre magát a csöndet. Pillája se rezdül a fáknak. Mozdulatlan a hegy és a völgy. A levegő megáll fölötted, mintha ásítana. Aztán egy pillangó repül át a rét fölött. Sietve röpül, szinte cifrázza a repülést. Csapong.
Arról, hogyan kell búcsúzni az ifjúságtól
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Az ifjúságtól jókedvûen kell búcsúzni. Tehát nem meghatottan és nem is érzelmesen, mint a gyöngék, nyafkák és tájékozatlanok cselekszik, akik lehorgasztott fõvel, könnybe lábadt szemekkel bámulnak a távozó ifjúság után, búcsút intenek és önsajnáló érzelmességtõl remegõ hangon nyögdécselik: „Vale, Ifjúság!... Tovatûnsz, boldog Ifjúság." Így nem szabad búcsúzni az ifjúkortól.
A barátságról
Irodalom » Wass Albert - Te és a világ
Volt egyszer egy ember, aki szépnek látta a világot, akinek nem voltak ellenségei és aki azt hitte, hogy megelégedett. De volt három barátja. Az egyik minden nap arról beszélt neki, hogy mi csúnyát látott a világban. A másik folytonosan fogadkozott, hogy megvédi az ellenségek ellen.
Bevezetés - A dzsungelből kivezető út
Irodalom » Ruth Minshull: Érzelmek
Forrás: szabadzona.hu  Nem tudom, hogy a tízes éveid elején mi kötötte le a gondolataidat, de én általában azzal foglaltam el magam, hogy sértegetésben megpróbáltam felülmúlni a bátyáimat.
Félelem (1,0)
Irodalom » Ruth Minshull: Érzelmek
Félelem: A közelgő veszély, fájdalom, katasztrófa vagy hasonló okozta riadalom vagy a nyugtalanság érzése, rettegés, rémület, balsejtelem. – The American Heritage Dictionary  "Vigyázz, Fred, lassíts! Figyeld ott azt a kocsit, Fred! Jobb lesz, ha a baloldali sávban maradsz, Fred! Nyolc háztömbnyire innen kell lekanyarodnunk. Az a kutya kiszaladhat.
Arról, hogy a betegség pihenés
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Az élet rettenetes versenyében legtöbb ember csak akkor pihen meg, ha beteg. A betegség, a francia költõ szavával, nemcsak a szegények utazása, hanem a szegények nyaralása, téli Rivierája, Tátrája és Egyiptoma is. A lázas kedélyekre a betegség igazi lázat küld, hogy kissé megnyugodjanak.
Bánat (0,5)
Irodalom » Ruth Minshull: Érzelmek
Bánat: erőteljes lelki fájdalom, mély megbánás, átható szomorúság, stb. – The American Heritage Dictionary Mildred mindig a házaséletére panaszkodott. "A férjem nem szeret engem. Nagyon rosszul bánik velem, én pedig az egész karrieremet feláldoztam érte. Amikor egyedül éltem, akkor minden sokkal jobb volt.

419 cikk | 9 / 42 oldal