Régiók - Legolvasottabb cikkek

   

Törökszentmiklós vára
Varaink, kastélyaink »
Az egykori erődítményt már évszázadokkal ezelőtt eltüntette a történelem vihara, így elképzeléséhez jelenleg csak a korabeli feljegyzések megfakult szövegei által tudunk információkat gyűjteni. Ezt egészíthetjük ki a szolnoki Damjanich János Múzeum régészei által 1982-ben végzett kisméretű feltárás során megismertekkel.
Eszék
Délvidék »
Eszék hirességei
Thury-vár (Várpalota)
Varaink, kastélyaink »
Várpalota keletkezésének megbízható írásos bizonyítékai IV. Béla király idejéből származnak, amikor még a Csák és Szalók nemzetség birtokának része volt az egész környék. Városi történelmünk kezdete összefonódik Pusztapalota történetével, keletkezésével. A Bakonyban található fellegvár építése a XIV.
Ruszkica
Erdély » Bánát
A ruszkicai márvány
Arad - Hegyalja
Erdély »
Aradtól kb. 30 km távolságra található tájegység a Zaránd hegység nyugati részét képező Hegyes – Drócsa lábánál fekszik, ahol két hìres borvidék található, a ménesi és a magyarádi. A Ménesi borvidék borai amelyeket 12 – 14 -es alkoholfok jellemez, egykoron nagyon hìresek voltak, a ménesi vörösborból készìtett aszú hosszú ideig vetélytársa volt a fehér szőlőből készìtett tokajinak.
Dobsina
Felvidék »
Föld alatti jégvilág
Királyerdő
Erdély » Partium
A Szelek barlangja
Hollokő
Magyarország »
A leghíresebb magyar falu
Tisza
Magyarország »
Virágzó Tisza  A Tiszán nyár elején egy igen különös jelenség lesz urrá, ez a Tiszavirágzás. Az alig két hétig tartó csodát egy ma már védett állatfaj a kérész okozza. Ezek az apró alig 8-10 cm hosszú rovarok rajzási idejük alatt násztáncot járnak a kora esti órákban.
Villányi-hegység
Magyarország »
A Villányi-hegység kincsei A Villány-hegység Baranya déli részén, Villánytól nyugatra elterülő dombság. Főképp mészkőből áll, melynek mélyedéseiben bauxit halmozódott fel. Legmagasabb csúcsa a 442 méter magas Szársomlyó. Védett virágok Nagyon sok különleges növényfaj található itt, botanikai ritkaságai miatt természetvédelmi területnek nyilvánították 1989-ben.

622 cikk | 19 / 63 oldal