Régiók - Legolvasottabb cikkek

   

Csukás hegység
Erdély » Székelyföld
Ahol a gonoszt elnyelte a föld
Csicsó
Felvidék »
Áradásból született
Árpád-vonal
Kárpátalja »
Az Árpád-vonal
Detonáták
Erdély »
Bazalt kőbálványok
 
Magyarország » A Magyar Királyság vármegyéi
                             Fejér vármegye  közigazgatási egység volt a Magyar Királyság középső részén a 11. századtól. Ma Magyarország része kissé megváltozott területtel Fejér megye néven.Földrajz Északi részén a Vértes-hegység, illetve az ahhoz kapcsolódó dombos vidék, délen a Mezőföld terül el. Fő folyóvizei a Duna, a Séd és a Sárvíz voltak.
Feketetó
Erdély » Partium
Kincsvadászok öt napja
A Balaton lecsapolásának kalandos története
Magyarország »
Hazánk és egyben Közép-Európa legnagyobb tava rendkívül változatos vízszintjének köszönhetően sok gondot okozott a történelem során a környéken élőknek. A terület mocsarassága (a mai Somogy és Zala megyék területe) megközelíthetetlen és zárt világot alakított ki hosszú évszázadokra.
Diakóvár
Délvidék »
Gyakovói kötések
Szigetvár vára
Varaink, kastélyaink »
"Civitas Invicta" Az Országgyűlés fejet hajt Szigetvár lakóinak és védőinek az 1566-os támadás idején a város és hazánk hősies védelmében tanúsított bátor és önfeláldozó magatartása előtt, ezért Szigetvár védőinek tántoríthatatlan bátorságát örök emlékezetül törvénybe iktatja. Az Országgyűlés Szigetvár városnak a "Leghősiesebb Város" ("Civitas Invicta") címet adományozza.
Kalotaszeg
Erdély »
Kalotaszeg tájegység Romániában, részben Erdélyben a valamikori Magyar Királyság területén, Kolozsvártól nyugatra. Nyugat-Románia kevés tömbmagyar területeinek egyike, régi erdélyi magyar népi hagyományok őrzője. Nevét a honfoglaló magyarok itt letelepedett Kalota nemzetségéről kapta.

622 cikk | 15 / 63 oldal