Régiók - Legolvasottabb cikkek

   

Csáktornya
Délvidék »
A költő Zrínyi emlékoszlopai
Fenes vár (Bélavár) Várasfenes -(Bihar megye)
Varaink, kastélyaink »
Várasfenes Bihar megye dél-keleti részében fekszik, a Fekete-Körös mellékvize, a Fenes patak mentén. A vár a falutól dél-nyugatra húzódik, 5 kilométeres távolságban, a patak völgyén felfele.  Topográfiai szempontból egy elszigetelt fekvésű erdős magaslaton helyezkedik, ahova szerpentin út vezet fel.
Csíksomlyó
Erdély » Székelyföld
A fényt adó Somlyói Szűz
Szinér vára,  Szinérváralja-(Máramaros megye)
Varaink, kastélyaink »
A Szamos jobb partján, a Gutin hegylánc legnyugatibb magaslatán, az ún. Várhegyen áll, Szinérváralja (Seini) határában.  A 14. század közepétől bukkan fel a Szinyérváralja (Waralya, Zynyrwarallya) helynév, a hatalmas kiterjedesű Szinyéri uradalom központjaként.
Dunadombó
Délvidék »
Deliblát gyöngyszeme
Egres-folyó
Délvidék »
A négy sziget birodalma
 
Magyarország » A Magyar Királyság vármegyéi
                          Zemplén vármegye  közigazgatási egység volt a Magyar Királyság északi részén. Területét Szlovákia és Magyarország között osztották fel.Földrajz A vármegye területe északi és nyugati része hegyes, délen és keleten síkság volt. Északi részén a Keleti-Beszkidek, nyugati részén az Eperjesi-hegység emelkedett.
Beckó
Felvidék »
Bolondos história
 
Magyarország » A Magyar Királyság vármegyéi
                            Veszprém vármegye  közigazgatási egység volt a Magyar Királyság középső részén. Jelenleg is Magyarország része.Földrajz A vármegye középső része hegység, északnyugaton és délkeleten pedig síkság. Középső részén fekszik a Bakony hegység, ettől délre és északra pedig a Kisalföld feküdt.
Erdőd
Délvidék »
Mantova vetélytársa

622 cikk | 18 / 63 oldal