A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

 

2010 -

hétfő, 2010. november 29. 04:33, Nézettség: 1725

1 dl vízzel leforrázunk 5 dg ibolyavirágot és gyökeret, 24 órai állás után leszűrjük, és a gyengén felmelegített szüredékben 15 dg cukrot feloldunk. Meghűléskor, köhögésnél vegyünk be kétóránként 1 evõkanálnyit, jó köptetõszer.

hétfő, 2010. november 29. 04:33, Nézettség: 1384

Zelenyák János lekéri plébános receptje. „Az õszibarackot szeptember elsõ felében szedd le, törd össze magostul, pácold 24 óráig cserépedényben, facsard ki a levét és adj hozzá mézet vagy cukrot. Egy liter baracklébe fél deci méz adandó.Az így elkészített lé egy évig is eltart. Mint gargali-záló szer jó hatású torokbajoknál;..”

hétfő, 2010. november 29. 04:32, Nézettség: 1586

A vadon termõ és termesztett gyümölcsökbõl készíthetõ. A gyümölcsöket összetörjük, elnyomkodjuk, és 15-20 fokon nem lezárva, csak befedve erjedni hagyjuk 3-6 napig, miközben többször összekeverjük. Ezután a mennyiségnek megfelelõen feleannyi cukorral szirupsûrûségüre befõzzük. A kész fõzetet átszûrjük, ruhán keresztül, akár többször is. A szirupokat hûvös helyen tartjuk.

hétfő, 2010. november 29. 04:32, Nézettség: 2087

1 kg érett csikebogyót üveg, vagy zománcozott edényben áztassunk 14 napig 1 l alkoholban. Áztatás után leszűrjük, szitán átpasszírozzuk. Az így nyert pépes anyaghoz tetszés szerint szirupot adunk. Mivel nem fõztük, jól hasznosuló kivonatot kaptunk. Különösen jó hólyag- és vese-problémánál 1 kanálnyit bevenni.

hétfő, 2010. november 29. 04:31, Nézettség: 2161

30 gr ánizsmagot összetörünk mozsárban és két héten keresztül 0,7 liter gabonapálinkában érleljük. A készítményt átszűrjük. Lehűlt szirupot keverhetünk bele. Hasmenés esetén 1-2 evõkanállal fogyasztunk belõle.

hétfő, 2010. november 29. 04:31, Nézettség: 2225

Már 1611-ben gyógyszerként használták. Fõ alkotórésze a citromfű, mely az egész szervezetet védi a meteorológiai hatásoktól. Csipetnyi citromfű levelet, izsópot, bazsalikomot, mentát és zsályát, valamint egy evõkanálnyi ánizst két liter pálinkában 20 napig kell áztatni, majd leszűrni és gondosan lezárva tárolni. Naponta kétszer kb.

hétfő, 2010. november 29. 04:30, Nézettség: 1599

Borban fõzve az összetört mandula gennyes sebeket, koszmót tisztít és szárít.

hétfő, 2010. november 29. 04:30, Nézettség: 2323

1/4 csésze nyers mandula,  1 csésze hideg víz A meghámozott mandulát (forró vízbe merítve könnyen lejön a héja) tegyük turmixgépbe, és 1 pohár hideg vízzel 2-3 percig mixeljük, amíg fehér tej lesz belõle. Szûrve ihatjuk. Így készül a szezámmagtej is.

hétfő, 2010. november 29. 04:30, Nézettség: 2443

A mogyoró bele megsütve vagy megtörve és kevés borban áztatva jó hatású hurutnál, náthánál. 5 deka tört vagy sült mogyorót 3-4 napig kell fél liter borban áztatni. Reggel kis pohárkával kell bevenni belõle. (Z.J.)

hétfő, 2010. november 29. 04:29, Nézettség: 1705

Szent Hildegárd receptje. „Ha mindenütt fáj, szaggat, igyál éhgyomorra, fõleg reggeli elõtt, de akár minden étkezés elõtt tiszta fodormentalevelet borban. Néhány napon át egy-egy kortyot. Majd tarts szünetet, amíg a hatása tart. (Kb. 2 evõkanálnyi összevágott fodormentalevél fél liter borban áztatva.)„

173 bejegyzés | 2 / 18 oldal « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »