A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

 

2010 -

hétfő, 2010. november 29. 04:25, Nézettség: 1605

Hozzávalók: 3 csésze sárga szójabab,  6 dl víz A szójababot 12 órán át beáztatjuk, duzzadni hagyjuk. Leöntjük az áztatóvizet, jól átöblítjük. Minden egyes csészényi megdagadt szójababot kb. 2 csésze forró vízzel mixerben pürévé keverünk, ha kész nagy fazékba öntjük. Közepes lángon, állandó kevergetés közben felfõzzük.

hétfő, 2010. november 29. 04:24, Nézettség: 2115

Két fej apróra vágott hagymát és egy marék köménymagot 10 napon át fél liter fehér borban érlelünk. Leszûrjük. Étkezés után egy likõröspohárnyit igyunk. Gyomorfekélyre.

hétfő, 2010. november 29. 04:23, Nézettség: 2053

Vöröshagymát apróra vágunk, olajban aranybarnára dinszteljük, fél liter hideg vízzel felöntjük, és addig fõzzük, míg a hagyma teljesen áttetszõvé válik. Ezután kevés zöldséglevet öntünk hozzá, és jól összekeverjük. Leszûrés után az áttetszõ levet esszük. A Breuss-féle rákterápia része. Máj és epebajban szenvedõ rákos betegek inkább hasonlóképpen készült babhéjlevest fogyasszanak.

hétfő, 2010. november 29. 02:07, Nézettség: 3279

A méz legismertebb tápláló és gyógyító hatása az erősítés.A kimerültséget gyorsan, hatékonyan meg lehet szüntetni mézzel.Száj- és garatgyulladásnál naponta egy kanál mézet kell fogyasztani, sokáig a szájban tartva, lassan elszopogatva.A sűrű, kristályos méz mandulagyulladásnál baktériumölő, gennyeltávolító és gyulladáscsökkentő hatású.A méz stabilizálja a gyomor savháztartását.

hétfő, 2010. november 29. 02:00, Nézettség: 3622

A méz jelentős része, 15-20 %-a víz, fő értékét képezik a szénhidrátok (monoszaharidok, diszaharidok, keményítők), a nitrogénvegyületek (aminosavak, fehérjék, enzimek, fermen tumok, vitaminok). A cukrok közül a legjelentősebbek az egyszerű cukrok közé tartozó szőlőcukor (glükóz) 32-49 % és gyümölcscu kor (fruktóz) 22-44 %. Ezek együttesen a méz szárazanya gának kb.

hétfő, 2010. november 29. 01:59, Nézettség: 1961

Az apiterápia kifejezés az Apis= méh és a terá pia= gyó gyítás szavakból származik. A méhhel, méhészeti termékek kel való gyó gyítást jelenti. A méhecske latin neve: Apis mellifica mézcsinálót jelent.

hétfő, 2010. november 29. 01:57, Nézettség: 1979

Évezredek óta ismert gyógyhatása. Rendszertani neve Salvia, jelentése "jó egészségben van", illetve "meggyógyít, megment" igébõl származik. Az ókori népek úgy tartották, hogy ezeregy bajt tud meggyógyítani. Hitték, hogy meghosszabbítja az életet, jólétet és szerencsét hoz. Felhasználható: zöldség-, paradicsomlevesben, salátaöntetekben, mártásokban.

csütörtök, 2015. október 29. 08:42
A zsálya és a máj jól kiegészítik egymást

Hozzávalók:
60 dkg csirkemáj
őrölt bors
2 evőkanál olaj

5-6-7 levél (ha lehet friss) zsálya
2dl tejföl (én többet használok)
fél csokor petrezselyem el is hagyható

Elkészítés:
A májat csíkokra vágjuk,megborsozzuk,és az olajon megpirítjuk.Megsózzuk,zsályával megszorjuk,a tejföllel felöntjük,majd 10 percig pároljuk.

Ez a recept kertben is elkészíthető, egy nagy serpenyőben.
hétfő, 2010. november 29. 01:56, Nézettség: 2195

Neve a görög drakon szóból származik, sárkányt jelent.Talán sokfelé ágazó, csavarodó, kacska-ringós gyökerére utal. A "sárkánynövényt" mérges harapások, légzészavarok gyógyítására és altatónak használták. Felhasználható: borsó-, bablevesekbe, zöldbab-, borsó-, krumplifõzelékbe, salátaöntetekbe, paradicsom-, uborka-, káposztasalátába, ecetes savanyúságokban.

szerda, 2014. május 14. 19:02
A tárkony az egyik legzamatosabb, bár kevésbé használatos fűszerünk. Egy átlag háztartásban nagyjából tárkonyos krumplileveshez vagy –főzelékhez, esetleg csirkeragú leveshez szoktuk használni. Pedig felhasználási módja és egészségre gyakorolt jótékony hatása igencsak számottevő.

Fogyasszunk minél több friss tárkonyt, hiszen szezonja van, szépen zöldellnek a tavaly elültetett bokrok. Ha túl sok van belőle, tegyük el ecetesen télire, hiszen így is kiváló ízesítő.

Ha fáj a fogunk, rágjunk el egy kevés friss tárkony levelet, erős illóolajával hamar elmulasztja a fájdalmat. Hatásosabb, hogyha az összerágott pépes tárkonyt a fájós fogon hagyjuk állni egy darabig. Alkalmazhatjuk enyhe nyugtatószerként, emésztés serkentőként, de enyhébb szívproblémák esetén is hatásos lehet.

A szervezetben felgyülemlett méreganyagokat semlegesíthetjük rendszeresen fogyasztott tárkonyteával. De enyhíthetjük a menstruációs görcsöket, vagy akár álmatlanság, kimerültség esetén is igencsak hatékony.

A tárkonyteát könnyű elkészíteni: tegyünk egy fél maréknyi levelet egy edénybe, majd öntsünk rá forrásban levő vizet. Fedjük le, és hagyjuk állni tíz-tizenöt percet, majd igyunk belőle napi egy-két csészével.

Emésztés segítésére vagy hasmenés ellen készítsük el a következő igencsak hatásos szert: egy befőttes üvegbe tegyünk egy marék szárított tárkonyt, majd öntsünk rá almaecetet. Keverjük össze, hagyjuk egy-két napot állni, majd minden étkezés előtt fogyasszunk el belőle egy-egy evőkanállal.

Ha hosszabb ideje makacsul visszatérő csuklással küzdünk, rágjunk friss tárkonylevet addig, amíg a probléma meg nem szűnik.

Forrás:twice.hu/eletmod/sokoldalu-izletes-es-egeszseges-tarkony
hétfő, 2010. november 29. 01:56, Nézettség: 1854

A szurokfű a majoránna vadon növõ alakja. Az ókorban szórófűnek használták, antiszeptikus hatást tulajdonítottak neki. Teája étvágygerjesztõ, idegnyugtató és köhögéscsillapító hatású. Egyes levesek, fõzelékek, bab-, paradicsom-, töltelékek ízesítésére használják.

hétfő, 2010. november 29. 01:55, Nézettség: 2767

Az ókori görögök azt tartották róla, hogy képes megõrizni, fenntartani, sõt megerõsíteni az egészséget, fokozni a boldogságot. Levesbe téve megelőzi a belekben a gázképződést és az emésztési zavarokat. Külsőleg vászonba takarva pakolásként a mellkasra téve enyhíti a hörghurutot és a köhögést.

173 bejegyzés | 4 / 18 oldal « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »