Magyar hírességek - Képzőművészek

   

Bazsó Irén
Festőművészek
Horváth Lászlóné Bazsó Irén   Mi az ikon? Az ikon szó egyszerűen képmást jelent, a művész világról alkotott képének megjelenését bármely közegben, legyen az képzelt vagy valóságos. Szorosabb értelemben az ikon szó az ortodox keresztény hit világban és dogmában egyedülálló és fontos szerepet játszó szentek képmását jelenti.
Bazsonyi Arany
Festőművészek
Bazsonyi Arany 1928. január 23-án született Gyulajon. Szülei parasztgazdálkodók voltak. Az elemi iskoláját szülőfalujában, a középiskolát Hőgyészen és Kalocsán végezte. 1947-ben érettségizett a kalocsai Iskolanővérek Érseki Leány-líceumában. Művészeti tanulmányokat a budapesti Képzőművészeti Főiskolán folytatott 1948-tól 1951-ig.
Beck Judit
Festőművészek
(1909, Budapest - 1995, Budapest) Beck Judit (Gombosi Györgyné, Major Tamásné) festõ a Pápáról származó Beck mûvészcsalád sarja. A szobrász Beck Ö. Fülöp lánya, a szobrász Beck András testvére. 1926-ban került a budapesti Képzõmûvészeti Fõiskolára, ahol Csók István növendékeként végzett 1930-ban.
Beda László
Festőművészek
Képein főleg a hazai táj, öreg házak, utcarészletek jelennek meg, de más témák is festésre késztetik. Vallja, hogy a mai rohanó, környezetromboló világban sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a természet, valamint a letűnt idők épületeinek megóvására. Képeivel ezeknek állít emléket, ezekért kiált. Több mint 40 önálló és számtalan csoportos kiállításon vett részt.
Békés Gyula
Festőművészek
1951-ben születtem, Salgótarjánban élek. Négy éve, ötvenévesen kezdtem festeni, noha ezt előbb is megtehettem volna – tizenévesen naponta botlottam bele édesanyám ecsetjeibe, festékeibe – de valószínűleg műszaki beállítottságom akadályozott ebben. Műszerész képzettségem van, képzőművészeti végzettségem nincs.
Belák Viktória
Festőművészek
Születési év: 1980 1987-1995. Dunaszekcső, Általános Iskola * 1995-1999. Pécs, Művészeti Szakközépiskola, textiltervező szak * 2000-2001. Mohács, Dr. Marek József Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakközépiskola, számviteli ügyintéző szak.
Belim Anikó
Festőművészek
1981 -ben születtem Debrecenben. 1998 -ban érettségiztem a Medgyessy Ferenc Gimnáziumban, ahol képzőművészeti tagozaton grafikát és festészetet tanultam. Azóta is festek, és kedvenc témáim közé tartozik a tájkép és a csendélet.
Benczúr Gyula
Festőművészek
(1844, Nyíregyháza -1920, Dolány)     Festő, a 19. századi magyar akadémikus történeti festészet egyik jelentős alakja, az MTA t. tagja (1910). Kassán folytatott középiskolai tanulmányok mellett egyidejűleg festeni és rajzolni is tanult a Klimkovits testvérek magániskolájában. 1861-től Piloty növendéke volt. A Hunyadi László búcsúja c.
Bene Géza
Festőművészek
(1900, Csácsa - 1960, Budapest)   Festőművész. Iskoláit Ruttkán, majd Iglón végezte. Tíz esztendős volt, amikor megkapta a müncheni nemzetközi gyermek-rajz kiállítás elsõ díját. 1921-tõl a budapesti Országos Képzőművészeti Főiskolán tanul 1925-ig. Vaszary János és Olgyai Viktor voltak mesterei.
Bene János
Festőművészek
Kaposváron születtem. A középiskolai tanulmányaim idején a Balázs János Képzőművészeti Körben Gerő Kázmértól és Ruisz Györgytől kaptam a művészeti képzést. Ezt követően a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen szereztem tanári diplomát földrajz és rajz szakon. 1982-től foglalkozom általános iskolás gyerekekkel.

1379 cikk | 20 / 138 oldal