A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

 

2010

hétfő, 2010. november 29. 01:45, Nézettség: 1798

Emésztésserkentõ, étvágyjavító, gyomorerõsítõ, idegerõsítõ. Belsõ vérzésnél is adják. Jó krónikus hasmenésre, görcsökre, szívtáji és hasi fájdalmaknál, nehézlégzésnél. A fahéjtinktúra méhvérzés elállítására jó, ha negyedóránként veszünk be belõle. Tejben fõzve, mézzel édesítve emésztési zavarok, bélgázok képzõdése és hasmenés ellen használ.

hétfő, 2010. november 29. 01:45, Nézettség: 1658

A középkorban gyógyító hatásáért (levelén egy penicillint termelõ penészgomba tenyészik) gyûjtötték. A bencés szerzetesek hozták magukkal Közép-Európába. Felhasználható: zöldséglevesben, bablevesben, fõzelékben, zöldségsalátákban, öntetekben. Gyógyhatása: Nátha ellen gõzét belélegezve igen gyors hatású háziszer.

hétfő, 2010. november 29. 01:44, Nézettség: 2660

Az ókori népek is ismerték és termesztették. Zölden kellemes ánizsra emlékeztetõ, édeskés illata és íze van. Felhasználható: levele hüvelyes levesekbe, fõzelékekbe, krumpli- céklasalátába, magja uborkasalátába, levesek, mártások ízesítésére. Gyógyhatása: Elsõsorban a magját használjuk. nyálkaoldó hatásának köszönhetõen jó hasznát vehetjük légcsõhurut és köhögés ellen.

hétfő, 2010. november 29. 01:44, Nézettség: 2837

Már a görögök és a rómaiak is használták ezt a kellemes, üdítõ citromillatot árasztó mediterrán növényt. Arábiában azt mondják: "A citromfûbõl készült tea a szívet boldoggá és vidámmá teszi." Úgy tartották, a citromfû valósággal új életre kelti az embert. Depresszió elleni terápiákban ma is használják teáját.

hétfő, 2010. november 29. 01:43, Nézettség: 2934

A rómaiak mentával dörzsölték be az asztalt, vendégszeretetük jeléül. Felhasználható: gyümölcssalátákba, joghurtos öntetekbe, zöldbabhoz, sárgarépához, káposztafélékhez, gyümölcs- és zöldségturmix italokba, ivólevekbe. Gyógyhatása: Teája a tavaszi és õszi hurutos idõszakban megelõzõ védõital, hidegen élvezeti tea. (A megmosott leveleket leforrázzuk, 5-10 percig állni hagyjuk.

hétfő, 2010. november 29. 01:43, Nézettség: 2755

Vízhajtó, szélhajtó, étvágygerjesztõ, vesekõ- és epekõoldó. Izzasztó hatású csúz- és köszvénybántalmaknál. Ilyenkor 1 dekát veszünk 2 deci vízre. A bogyókból lekvár is készíthetõ. Naponta 1-2 kiskanállal vízhajtóként, epe- és vesemûködés serkentõként alkalmazható.

hétfő, 2010. november 29. 01:43, Nézettség: 3046

A legõsíbb fûszernövények egyike. Igen erõs illata miatt az istenek eledelének tartották. Az emésztõ-szervrendszerre gyakorolt fertõtlenítõ hatása régóta ismert. Serkentõszerként is használták. Felhasználható: bablevesbe, káposztába, lencsébe, krumpliételekbe keverve, uborka- paradi-csomsalátába, majonézbe, sajtmártásba, fûszeres olajat, ecetet készíthetünk belõle.

hétfő, 2010. november 29. 01:40, Nézettség: 2684

A feketebors a növény éretlenül szedett,, szárított termése. A fehérbors az érett termés, héj nélkül. Étvágygerjesztõ, de a májat, epét, vesét, végbelet megtámadhatja. Inkább borsikafüvet használjunk helyette. Baktériumölõ, így tartósításra is alkalmas. Vizelethajtó, felfúvódást szüntet. Jó székrekedés, émelygés, szédülés és izületi gyulladás ellen.

hétfő, 2010. november 29. 01:39, Nézettség: 2695

Úgy tartották bátorságot ad, és jókedvre deríti a szívet. Nyugtatónak is használták ital formájában. Felhasználása: uborka és zöldsaláták salátaöntetében, káposztaételekben, fehér- és zöldbab ételekben, gyümölcsalátákban, fûszeres vajakban. Gyógyhatása: A hagyomány szerint virága és levele egy pohárnyi borban nagyobb megterhelések idején csökkenti az idegfeszültséget.

hétfő, 2010. november 29. 01:39, Nézettség: 2697

A görög basileus szóból származik, királyt jelent, ami a füvek közötti helyére utal. A bazsalikomot abban az olajban használták, amivel a görög királyokat felkenték. Felhasználható: paradicsomételekben, hüvelyes- zöldséglevesben, uborka-, paradicsom- és fejessalátákban, gyümölcssalátákban, sajtszószban, fûszerezett ecetben.

173 bejegyzés | 6 / 18 oldal « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »