Zöld övezet

   

Vethetők a kabakosok (Április)
Kertészkedés »
A kabakosok palántanevelése, szaporítása. A kabakosok a dinnyék, az uborkák és a tökfélék. Ezek meleg igényesebbek, mint a gyökérzöldségek.Termesztésük esetén az alább leírtak nagy általánosságban érvényesek.                                   Földből, komposztból és érett trágyából készítettem keveréket a magoknak. Lehet gyepkockába is vetni.
Hogyan védekezhetünk a növényi kártevők ellen vegyszerek nélkül?
Kertészkedés » Vegyszerek nélkül
A levéltetvek táplálkozásuk során szívogatják a növény leveleit, amik görbülnek, torzulnak, színük, alakjuk eltér a normálistól. A levéltetvek mézharmatot választanak ki, amelyet darazsak, hangyák látogatnak, a korompenész megtelepszik rajta, aminek következtében megfeketedik a levél, és sokszor a termés is értéktelenné, fogyaszthatatlanná válik.
Permetezés a biokertben 1.
Kertészkedés » Vegyszerek nélkül
Mi ellen mivel permetezzünk szelíd módon? (Mi is az a bió?)  Valamikor régen, amikor először találkoztam a biotermesztéssel, akkor szinte mindenki számára a kukacos alma volt az első, ami eszébe jutott. Az akkori felfogás szerint minden bió volt, amit nem permeteztek. Lassan és szerencsére mára ez a felfogás lassan kezd megváltozni.
Permetezés a biokertben 2.
Kertészkedés » Vegyszerek nélkül
Használjunk növényi és természetes anyagokat a gombák elleni permetezéskor. Talán még korai permetezésről beszélni, de a tél végi metszés elvégzése után lassan a gyümölcsfák és bokrok téli lemosása is elkövetkezik.
Talajfertőtlenítés környezetbarát módon
Kertészkedés » Vegyszerek nélkül
A fonálférgek törzse az ízeltlábúaké után a második legfajgazdagabb az állatvilágban. Közel 20 000 leírt fajuk ismert. Köztük van szabadon élő faj is és növényeken-, állatokon élősködő is. A számunkra hasznot jelentő fajok rovarokon élősködő, un.
Vegyszermentes kertészkedés
Kertészkedés » Vegyszerek nélkül
Hogyan tudjuk a kártevőket kordában tartani? A növényeket megtámadó betegségek, kártevők között kiigazodni egyre nehezebb. Se szeri, se száma a gombás-vírusos-rovarkartévős problémáknak. Ilyenkor legtöbben már nyúlnak is valami méregért, attól remélve a megoldást. Ha egy mód van rá, a házi kertekben kerüljük a gyakori növényvédő szeres kezeléseket.
A biodiverzitás csökkenése
Környezetvédelem »
A biodivertzitás vagy biológiai sokféleség kifejezés mást takar az egyes tudományágak, és mást a köznépi felfogás szerint. Míg utóbbi egy terület fajgazdagságát érti alatta, addig például az ökológia egy terület vagy rendszer rendezettségét (ún. entrópia állapot). A továbbiakban a köznépi felfogás szerint vizsgáljuk a biológiai sokféleség fogalmát.
A levegő szennyezése
Környezetvédelem »
A tiszta és egészséges levegő az élet elengedhetetlen feltétele. A légszennyezés hatása a klímaváltozás, az ózonlyuk, a savas esők, illetve nagyon sok környezet-egészségügyi probléma.
A Nap energiája
Környezetvédelem »
A természet és a környezet védelmének egyik lehetséges módja a fosszilis tüzelőanyagokra épülő energiaellátás kiváltása, aminek több lehetséges módozata van. Ezeket manapság alternatív energiaforrások névvel illetik, holott ezek az energiák az emberiség történelme során folyamatosan rendelkezése álltak, és az ember használta is őket évezredeken keresztül.
A talaj pusztulása
Környezetvédelem »
A talaj (vagy pedoszféra) igen fontos szerepet játszik a növények és az állatok életében. A növények a tápanyagaik nagy részét a talajból szerzik be, pusztulásuk után az elhalt növényi részek a talajba kerülnek, ahol humusz alakul ki belőlük. Ez javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, és sok talajlakó állatnak biztosít élőhelyet.

103 cikk | 3 / 11 oldal