Zöld övezet

   

Varázslatos település a Mecsekben: Orfű és környéke
Természeti kincsek »
Orfű Baranya megyében, a mecseki hegyhát közepén, Pécstől megközelítőleg 14 kilométerre fekszik. A község – a 2010. január 1-i népszámlálás szerint – 889 lakossal rendelkezik. Területe 32,15 négyzetkilométer, népsűrűsége 27,65 fő/km2.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park gyerekszemmel
Természeti kincsek » Nemzeti parkjaink
A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis- a Visegrádi- és a Börzsöny-hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit öleli fel. A Nemzeti Park térségét három nagy tájképi egység találkozása teszi egyedivé, a folyóvölgyeké a hegységeké és a síkságé. A terület éppen ezért nagyfokú változatosságot mutat.
Aggtelek Baradla-barlang
Természeti kincsek » Nemzeti parkjaink
A Baradla-barlang az UNESCO Természeti Világörökség részét képező felszín alatti világ legjelentősebb képviselője. A Baradla-Domica barlangrendszer eddig ismert szakaszainak hossza összesen: 25 km. Ebből 5,6 km a Szlovákiában található Domica-barlang.
Aggteleki Nemzeti Park
Természeti kincsek » Nemzeti parkjaink
Barlangok földjén: az Aggteleki Nemzeti Park                                           Az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) Magyarország negyedik nemzeti parkja, amelyet 1985-ben alapítottak.
Balaton-Felvidéki Nemzeti Park
Természeti kincsek » Nemzeti parkjaink
Alapítás éve: 1997 Központja: 8200 Veszprém, Vár u. 31. Címere: Lisztes kankalin Jellegzetes növényei, állatai: légybangó, gyapjas gyűszűvirág, cifra kankalin, kornistárnics, kaukázusi zergevirág, szúrós csodabogyó, üstökös gém, cigányréce, kanalas gém, kék vércse.
Bükki Nemzeti Park
Természeti kincsek » Nemzeti parkjaink
Az ország legnagyobb hegyvidéki, erdős nemzeti parkja létrehozásának alapját a névadó hegység földtani viszonyai teremtették meg. A földtörténeti ókor és középkor változatos tengeri üledékeit később több fázisban vulkáni kőzetek törték át, a kiemelkedő hegység szegélyein pedig fiatal üledékek és savanyú vulkanitok rakódtak le.
Duna-Dráva Nemzeti Park
Természeti kincsek » Nemzeti parkjaink
Alapítás éve: 1996 Központja: 7625 Pécs, Tettye tér 9. Címere: Repülő madarak távoli kontúrja Jellegzetes növényei, állatai: fehér nyár, sulyom, tündérfátyol, pirítógyökér, kockás liliom, kecsege, kislile, búbos banka, fekete gólya, jégmadár, dámvad. Elhelyezkedése A nemzeti park a Duna Sió-torkolata és az országhatár, valamint a Dráva mentén helyezkedik el.
Duna-Ipoly Nemzeti Park
Természeti kincsek » Nemzeti parkjaink
A Duna-Ipoly Nemzeti Park túraparadicsoma A Duna–Ipoly Nemzeti Park (rövidítése: DINP) Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike. A parkot 1997-ben alapították, a Duna és Ipoly folyók között helyezkedik el, jellegzetességét három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Összterülete 60 314,3 hektár.
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Természeti kincsek » Nemzeti parkjaink
Alapítás éve: 1994 Központja: 9435 Sarród, Rév-Kócsagvár, Pf. 4. Címere: Nagy kócsag Jellegzetes növényei, állatai: tavaszi hérics, tavaszi tőzike, sziki őszirózsa, buglyos szegfű, réti csík, gólyatöcs, pettyes gőte, mocsári béka, nádiposzáta.
Hortobágyi Nemzeti Park
Természeti kincsek » Nemzeti parkjaink
A Hortobágy Európa legnagyobb szikes pusztája. Itt alapították meg Magyarország első nemzeti parkját 1973-ban, a 81 ezer hektár kiterjedésű Hortobágyi Nemzeti Parkot (HNP). A terület a Világörökség része.

103 cikk | 8 / 11 oldal