Zöld övezet

   

Kiskunsági Nemzeti Park
Természeti kincsek » Nemzeti parkjaink
Az Alföld csodálatos világa: a Kiskunsági Nemzeti Park Magyarország területén tíz nemzeti park található, mindegyik más-más tájegység természetvédelmi értékeit óvja. A Kiskunsági Nemzeti Park 1975-ben alakult meg, azóta őrzi Magyarország egyik legjellegzetesebb földrajzi térségét, a Duna-Tisza közét.
Körös-Maros Nemzeti Park
Természeti kincsek » Nemzeti parkjaink
A Körös-Maros Nemzeti Park a romániai hegységek lábától a Tiszáig húzódó, egyedi arculatú táj megmaradt értékeit őrzi. Ezek jó része ma is vízhez kötődik: ilyen a Körösök és a Maros folyó vízrendszere és holtágai, az ártéri erdők, a Sárrét mocsarai és a hozzájuk tartozó szikes gyepek is.
Őrségi Nemzeti Park
Természeti kincsek » Nemzeti parkjaink
Az Őrségi Nemzeti Park címerében a siketfajd és a henye boroszlán szerepel. A siketfajd a fácánfélék családjába tartozik. Fenyvesek aljnövényzetében érzi jól magát. Korábban Európa minden nagyobb összefüggő erdőségében élt, Magyarországon is előfordult. Gyenge repülő, tollazatának alapszíne a szürke és a fekete. Csőre rövid, vaskos. Lába erős, kapirgáló láb.
Tapolcai-tavasbarlang
Természeti kincsek » Nemzeti parkjaink
Tapolcai-tavasbarlang (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság) Az ország egyetlen barlangja, amelyet csónakkal járhatnak be a látogatók. 1903-ben kútásás közben fedezeték fel a barlangot, amelynek a 13,7 millió éves kőzetébe a feltörő meleg víz alakított ki járatokat. A barlang száraz ágában kisebb szoba nagyságú termek láthatók.
10 tanács a környezetbarát élethez
Természet-esen »
10 tanács, hogy "biomamivá" válhassunk...   Egyre inkább bebizonyosodik, hogy nekünk magunknak kell tennünk valamit, hogy a Földnek legyen jövője, hogy gyerekeink ne elsivatagosodott vidéken éljenek, hogy az évszakok ne tűnjenek el.
A hamu 25 féle felhasználása
Természet-esen »
A fahamut az emberiség évezredeken át nagy becsben tartotta. Igen sokoldalú felhasználhatósága a háztartásokban nélkülözhetetlen volt. A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz. Erősen lúgos kémhatású, pH-értéke 10-13 közé esik. A lúg tisztító hatása a káliumtartalomtól függ, ezért az egyes fafajták hamujából eltérő erősségű lúg keletkezik.
A növények biológiája – a természetes légtisztítók
Természet-esen »
2012. május 18. az első nemzetközi "Fascination of Plants Day" ("Azok a Csodálatos Növények" Nap), amikor az évnek legalább egy napján a növények kerülnek a figyelem középpontjába. A növényvilág evolúciója milliárd évekkel ezelőtt kezdődött, a legkorábbi maradványok több mint 3 milliárd évesek.
A nyírfa folyékony kincse a nyírvíz
Természet-esen »
Nyírfanedv - A nyírfa folyékony kincse a nyírvíz   Hasonlít a friss víz ízéhez, egy kis édeskés mellékízzel, valamint a fa aromájával. "Édös virics foj a fából, Jere ki rózsám a házból, Én bemennék, de az anyád Tudom, hogy haragszik reám."   /székely népdal/ Nyírfanedv története  A nyírfa nedve évszázadok óta értékes itala az emberiségnek. Már a XIII.
A szobanövények hatékonyak a beltéri légszennyezés tisztítására
Természet-esen »
Zöld-doktorok A közönséges szobanövények hatékonyak a beltéri légszennyezés tisztítása ellen vívott harcban.
A szódabikarbóna 47 féle felhasználási módja
Természet-esen »
Az emberiség egyik fő dobása a környezeti szennyezőanyagok, a tisztító-és testápoló termékek csatornákba mosása és vízrendszereink vegyi anyagokkal való elárasztása. Nem csoda hát, ha a halakban nehézfémek, a delfinekben pedig triclosan van (rovarirtószer). Egyszerű és nagyszerű tervem tehát, hogy mindenkit biztassak arra, hogy használja a szódabikarbónát az alábbi 47 féle módon.

103 cikk | 9 / 11 oldal