Zöld övezet

   

Csongrád és a Körös-torok látványosságai
Természeti kincsek »
Csongrád városa Csongrád megyében található, a Tisza jobb partján, a Körös-torok mellett. Csongrád az Alföld tájegységéhez, a statisztikai régiók közül a Dél-Alföldhöz tartozik. Csongrád város földrajzi helyzetéből adódóan változatos talajadottságokkal rendelkezik. Fő talajtípusai: Duna-Tisza-közi meszes homok, réti öntés, csernozjom.
Erdély csúcsai: a Radnai-havasok
Természeti kincsek »
Erdély természeti szépségeit az utóbbi években egyre több hazai turista fedezi fel. A téli sportok kedvelői között népszerű Madarasi-Hargita és a Fogarasi-havasok mellett azonban kevés figyelem jut az olyan kalandos hegyvidékekre, mint a Radnai-havasok, annak ellenére, hogy ez a hegység a Keleti-Kárpátok vonulatának legmagasabb, egyben a legtöbb alpesi vonást hordozó tagja.
Erdély ékessége: a Gyilkos-tó
Természeti kincsek »
Az erdélyi Gyilkos-tó a Nagyhagymás-hegycsoport szerves részét alkotja. A Hagymás-hegységben, a Keleti-Kárpátokban és a Hargita északkeleti részén terül el. A jelenleg széles körben elfogadott magyarázat szerint 1837-ben egy hegyomlás következtében keletkezett.
Gemenc varázslatos élővilága
Természeti kincsek »
Európában kevés helyen található olyan fajgazdag Duna-menti élővilág, mint Baja környékén. A Duna és a Sugovica árnyas vízpartjainak, holtágainak és zátonyainak ligeterdejében egyedi növény- és állatvilág alakult ki. A gemenci erdő a víz közelségének köszönheti egyedülálló szépségét.
Gyopárosfürdő és a Dél-Alföld értékei
Természeti kincsek »
Gyopárosfürdő „az Alföld gyöngyeként” vált ismert üdülőhellyé Orosháza mellett. A három tóból álló tórendszer 1869-től már népszerű gyógyhatású fürdő. A természetes alkáli hidrogén-karbonátos víz különböző mozgásszervi, gyulladásos, ízületi és reumatikus bántalmak kezelésére, valamint balesetek, műtétek utáni rehabilitációra is alkalmas.
Kárpátalja természeti értékei
Természeti kincsek »
Ukrajna legnyugatibb régiója, Kárpátalja majdnem ezer évig Magyarország területét képezte, majd a trianoni békeszerződés után Csehszlovákiához, 1945-től 1991-ig a Szovjetunióhoz tartozott. Most a független Ukrajna önálló közigazgatási egysége "Kárpáton Túli Terület" néven. Területe 12 800 km², nagy része hegyvidék, egyötöde alföld (beregi és ugocsai Tiszahát).
Rejtőzködő kincs a betondzsungelben: a Sas-hegy
Természeti kincsek »
Manapság a főváros nyüzsgő rengetegében nem is sejtené az ember, hogy milyen rejtett kincsre lelhet. Budán található ugyanis a Sas-hegy, egy természetvédelmi park, kis zöld sziget a betondzsungel sűrűjében.  Ezt kerestem fel tavasszal (2012), hogy saját tapasztalatokra építve mutathassam be - és amitől talán mások is kedvet kapnak az egyedülállóan szép terület meglátogatására.
Siófok, a Balaton fővárosa
Természeti kincsek »
Siófok Somogy megyében, a Balaton déli partján helyezkedik el. A Balaton-part legnagyobb városa több mint 24.000 lakossal, emellett rendkívül népszerű üdülőváros mind a hazai, mind a külföldi turisták körében. Északról a Balaton, keletről a Mezőföld, délről és nyugatról pedig a Külső-Somogy határolja. A Balaton medencéjének eme pontjától ered a Sió.
Szentendre, a kutak szigete
Természeti kincsek »
Az 56 négyzetkilométer területű Szentendrei-sziget természeti adottságai és a fővároshoz közeli fekvése miatt kedvelt kiránduló- és nyaralóhely. Az idegenforgalmon túl kulcsszerepe van a főváros és a környező települések vízkészleteinek ellátásában is.
Tordai-hasadék
Természeti kincsek »
Legendák völgyében: a Tordai-hasadék A régóta kedvelt romániai turistacélpont, a szemgyönyörködtető Tordai-hasadék Erdély középső részén helyezkedik el, nem messze Torda városától. Ez tulajdonképpen a Torockói-hegységben végigfutó mészkő-hasadék. Jókai „háromezer lépésnyi sziklafolyosóként” említi az Egy az Isten című alkotásában.

103 cikk | 7 / 11 oldal