Lélekbuvár - Legújabb cikkek

   

Arról, amit az emberek kívánnak
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Az emberek természetesen mindig azt kívánják az írótól, a magyarázótól, a kifejezõtõl, hogy érdekeik szerint beszéljen. Az író nem teljesítheti ezt a kívánságot, mert az emberi érdekek fonákok és egymással ellentétesek: az író mindig csak az igazságot fejezheti ki, legalábbis ez a szándéka.
A barbárságról és a bizánciakról
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
A barbárok uralmát mindig követi Bizánc uralma.
Az emlékekrõl és a csodálatosról
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Soha nem érthetem meg, miért életem legszebb emléke a pillanat, mikor – tízéves lehettem – egy téli délután beléptem anyám sötét, üres hálószobájába, s a küszöbön állva megpillantottam a bútorok politúrján és a kályha csempéin az ablak elõtt, az utcán és a szemközti házak tetején világító hó kékes visszfényét. E pillanat varázsát nem tudom elfelejteni.
A renyheségrõl
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
A hashajtóktól pedig tartózkodjál. S ha már kínzó fejfájás vagy heveny gyomorrontás kényszerít, hogy élj velök, érd be – nagyritkán – egy pohár meleg keserûvízzel. Mind a szennakészítményekben van valamilyen erõszakos szándék, mesterségesen beavatkozni a természet életrendjébe.
Az utazásról és a szállodai szobákról
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Ha elutazol, ne akarj otthont varázsolni a szállodaszobából. Vannak emberek, akik reménytelenül magukkal cipelik útjaikra a vágyakat és kellékeket, melyekkel odahaza élnek, s legszívesebben kanárit, hintaszéket és családi fényképeket vinnének magukkal, hogy az idegen fogadó szobájában se nélkülözzék otthoni életük kegytárgyait.
A forradalomról és a forradalmárról
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Amikor a század fiatal volt, én is fiatal voltam; s mert fiatalok voltunk, természetesen mindketten forradalmárok voltunk. Aztán múlt az idõ, s a század is, gyermeke is, a férfikorba léptek; s szerettek volna okosan öregedni.
A világról és a torzításról
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Nagy cselekedetre szántad el magad. Elhatároztad, hogy kimondod azt, amit megismertél. Világgá akarod kiáltani életed titkos, legbensõbb meggyõzõdését. Odaállsz az emberek elé és így határoztál – kimondod, végre az igazat. Vállalod a harcot, eldobod gúnyád, házad, otthonod. Igen, elszántad magad, hogy minden következménnyel világ elé állsz és kimondod az igazat. Mindez nagyon szép.
A szeretetrõl
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Szeretetet lehet adni és lehet kapni. Csak egyet nem lehet: szeretetet zsarolni. S ezt legtöbbször nem tudják azok a szegények és szerencsétlenek, akik szeretetre éhesek. Nyilvánvaló, hogy vagy szeret az ember, vagy szeretik: ezt a váltóáramot a természet kérlelhetetlen következetességgel szervezte meg.
Az ötletrõl és az élményrõl
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Ügyelj arra, hogy az ötlet soha ne ragadjon el, s ne késztessen idõ elõtt alkotásra. Mert az ötlet semmi. Egy kutyának is vannak ötletei. Minden kontár notesze tele van a legkitûnõbb irodalmi, társadalmi, politikai ötletekkel.
A szakmai önérzetrõl
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Abban a mértékben, ahogyan az emberek szolgai alázattal feladták egyéni önérzetüket, megnövekedett szakmai önérzetük. Koromban az emberek nagy többsége mukkanás nélkül tûrte el, hogy az Állam, a Hivatal, az Intézmény rendszeresen megfossza õket egyéniségük Istentõl elrendelt elõjogaitól.

419 cikk | 15 / 42 oldal