Lélekbuvár - Legújabb cikkek

   

ENFj - Hamlet, A Mentor
Személyiség » Személyiségtípusok
Etikai-intuitív extravertált (racionális)Az érzelem visszafordul önmagába, a gondolat és a cselekedet irányítása nélkül, ez az őrület éltető eleme. –John Sterling.Hamlet, dán királyfi - William Shakespeare tragédiájának hőse.1. Lenni vagy nem lenni? Egy komoly ember a globális problémákkal foglalkozik. A világot drámai, sőt tragikus színekben látja. Mindenféle csapásra számít.
INFj - Dosztojevszkij, A Humanista
Személyiség » Személyiségtípusok
Etikai-intuitív introvertált (racionális)A Mindenható kedveltjei: a gazdagok, aki a szegények alázatosságával bírnak, és a szegények, aki a gazdagok nagylelkűségével bírnak.— Szaadi.Fedor Dosztojevszkij – híres orosz író.1. A csendes önvizsgálat hordozója, az érzelmek rejtett tengere.
 
Személyiség » Személyiségtípusok
A Myers–Briggs-típuselmélet pszichológiai típuselmélet. A Myers–Briggs-típusindikátor (MBTI) nevű személyiségteszt alapján dolgozták ki; ez utóbbi tesztet a második világháború éveiben állította össze Carl Gustav Jung munkásságát is felhasználva Katherine Briggs és lánya, Isabel Myers.
Önmagamról
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Utolsó leheletemmel is köszönöm a sorsnak, hogy ember voltam és az értelem egy szikrája világított az én homályos lelkemben is. Láttam a földet, az eget, az évszakokat. Megismertem a szerelmet, a valóság töredékeit, a vágyakat és a csalódásokat. A földön éltem és lassan felderültem.
A világról és a torzításról
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
És ne feledd soha, hogy a világ fia is voltál. Rokona a négereknek és a csillagoknak, a hüllõknek és Leonardo da Vincinek, a Golf áramnak és a maláj nõknek, a földrengésnek és Laocénak. Mindehhez közöd volt, egy anyagból vagytok, egy lélek teremtett, ugyanaz a lélek fogad vissza. Ez egészen biztos.
A hazáról
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Mindegy, kik beszélnek hazád nevében? Mindegy az is, mit mondanak azok, akik jogosultnak hiszik magukat, a haza nevében beszélni? Te hallgass hazádra. Mindig, mindent adjál oda hazádnak. A világnak nincsen semmiféle értelme számodra hazád nélkül. Ne várj jót a hazától, s ne sopánkodj, ha megbántanak a haza nevében. Mindez érdektelen. Egyáltalán, semmit ne várj hazádtól.
A formákról
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
A formákat pedig utolsó pillanatig be kell tartani. Étkezés közben, társalgás közben. Ágyban és asztalnál. S mikor mindegyre formátlanabbá válik az emberi együttélés: te maradj hûséges a köszönés, meghajlás, kézfogás, érzésnyilvánítás, véleményalkotás kialakult, végsõ és kristályos formáihoz.
Az udvariasságról
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Az emberek általában megsértõdnek, ha túlságosan udvariasak vagyunk velük szemben. Az európai és amerikai emberekrõl beszélek. Csak a kínaiak tudják elviselni a föltétlen, a maradéktalan, a végzetes udvariasságot, mely már átitatta testük és lelkük egész szövetét, egy az élettel, a bélmosók és a hercegek számára is.
Az emberi érzékenységrõl
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Csodálatos az is, mennyire érzékenyek az emberek. Mint egy rózsa. Mint egy kankalin. Oly végzetesen figyelnek minden szóra, mely hiúságukat sértheti, mint senki és semmi az élõk világában. Egy hanglejtés is halálra tud sebezni egy embert, igen, már az is, ha éppen hallgatsz róla, mikor õ úgy várja, hogy dicsérjed, vagy helyeselj neki: örökké ellenségeddé változtat egy embert.
Az igazságról és ami mögötte van
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Szeresd, hirdesd és valld meg az igazságot, a kis és nagy igazságot, a köznapok és a végzetes percek igazságait, mindig, bátran és félelem nélkül. De nem árt, ha közben csendesen mosolyogsz is: magadon is, az igazságon is. Mert az igazság állandó és változatlan, mint a természet nagy törvényei.

419 cikk | 10 / 42 oldal