Lélekbuvár - Legújabb cikkek

   

Közhelyek – szükségünk van-e rájuk?
Irodalom » Ruth Minshull: Érzelmek
A jólelkű tiszteletes azt mondja nekünk, hogy "fordítsuk oda a másik orcánkat". Az anyánk az mondja, hogy "nevess és a világ visszanevet rád". A tanárunk arra figyelmeztet, hogy "számolj tízig, mielőtt dühbe gurulsz". Ezen kedves tanácsadóink segítségével legtöbbünk már az első képregényünk olvasásától kezdve különböző utat mutató közhelyekkel tömte tele az elméje fiókjait.
Ötletek a tónus felismerésére
Irodalom » Ruth Minshull: Érzelmek
A tónusskálának úgy veheted a legnagyobb hasznát, ha minden olyan személyen használod, akivel csak találkozol, legyen az üzleti partner, szomszéd, bolti eladó, klubtag, rokon vagy barát. Azzal kell kezdened, hogy eldöntöd, a személy magasan vagy alacsonyan található. Ezek után a pontos tónus meghatározása már könnyebb (és gyakran szükségtelen is).
Érdeklődés és lelkesedés (3,5-4,0)
Irodalom » Ruth Minshull: Érzelmek
Az új főiskolai matektanárunk óvatosan beszélt: "Ez elméletileg egy igaz történet", mondta. "Egy ember, aki a feleségével együtt a templomban üldögélt, elaludt és azt álmodta, hogy a francia forradalom idején él. Elfogták és a guillotine elé vitték. A halál elkerülhetetlennek tűnt.
Konzervativizmus (3,0)
Irodalom » Ruth Minshull: Érzelmek
Konzervativizmus: 1) Az a politikai vagy kulturális berendezkedés, amely a jelenlegi rendszert fent szeretné tartani, és a fejlődést vagy a változást ellenzi illetve azzal szemben áll.  – The American Heritage Dictionary   Nem egy szupermen.  Valószínűleg kedvelni fogod, hacsak nem valamilyen drasztikus reformot szeretnél elérni.
Unalom (2,5)
Irodalom » Ruth Minshull: Érzelmek
Elutazol egy kéthetes tengerparti vakációra. Néha az út nagy részét igénybe veszi, hogy elfelejtsd, vajon elzártad-e a gázt és vajon a telepen a kutyának megszakad-e a szíve. Még úgy egy nap eltelhet, amikor már nem azzal a rettegő érzéssel kelsz fel, hogy elkésel a munkából. Végül megnyugszol és a követelmények és a nyomás hiányának kellemes érzésében sodródsz.
Ellenségesség (2,0)
Irodalom » Ruth Minshull: Érzelmek
Ellenségesség: 1) Kölcsönös ellenállás, szembenállás, rosszindulat. 2) Az az állapot, hogy egy elvvel, erővel vagy tényezővel valaki szemben áll. – The American Heritage Dictionary  Egy estélyről távoztában az egyik barátom hallotta, ahogy egy távozó vendég a következőképpen áradozik a háziasszonynak: "Ez egy csodálatos vacsora volt.
Fájdalom (1,8)
Irodalom » Ruth Minshull: Érzelmek
Ha egy fájdalomtól szenvedő embertársadat már gondoztad valaha, akkor már tudod, hogy egy általában jó és kedélyes természetű személy mennyire követelőző, házsártos és ingerlékeny is tud lenni. A fájdalom maga nem egy érzelem, hanem egy olyan érzéklet, amely az egyedet arra figyelmezteti, hogy a túlélése veszélyben forog.
Düh (1,5)
Irodalom » Ruth Minshull: Érzelmek
Düh: 1) Valaki vagy valami felé irányuló különösen nagyfokú elégedetlenség, ellenségesség, felháborodás vagy ingerültség érzése, harag, méreg. – The American Heritage Dictionary   Állandósult rosszkedve miatt neheztelve tombol, őrjöng, dühöng, háborog, füstölög, vádaskodik és panaszkodik.
Nincs együttérzés (1,2)
Irodalom » Ruth Minshull: Érzelmek
"Nem tudom, Frank, szerinted közülük melyik lányt vegyem feleségül?"  Mivel a munkatársától kapott váratlan bizalmaskodástól összezavarodott, az én kissé maradi barátom azt kérdezte: "Miért nem azt veszed el, akibe szerelmes vagy?"  "Ki a fene beszél szerelemről? Azon gondolkozok, hogy kivel járok a legjobban.
Rejtett ellenségesség (1,1)
Irodalom » Ruth Minshull: Érzelmek
Rejtett: 1) Fedett vagy elfedett, védett. 2) rejtett, bújtatott, titkos. Ellenségesség: 1) Egy ellenséggel kapcsolatos vagy ahhoz tartozó. 2) ellenségesen érezni vagy ezt kimutatni, szembenállni. – The American Heritage Dictionary Az 1,1-gyel kapcsolatban az a legfőbb nehézség, hogy a homlokán nem visel neonreklámot, ami elmondaná, hogy ő 1,1-es.

419 cikk | 5 / 42 oldal