Napló - Legolvasottabb cikkek

   

DRÁGA ÉDESANYÁM!  ÚGY FÁJ, HOGY SZENVEDNI LÁTLAK!
                  Drága Édesanyámra emlékezem egy 8 évvel ezelőtti írásommal-:)))   DRÁGA ÉDESANYÁM! ÚGY FÁJ, HOGY SZENVEDNI LÁTLAK!       Ketten vagyunk testvérek. Van egy négy évvel idősebb bátyám, aki Édesapám örökségéből a gazdálkodó géneket örökölte, míg én, inkább a lírikus vonalát követem immár 60. éve.
A fagylalt
A fagylalt története több mint ötezer éve, Kínában kezdődött. Igaz ekkor még fényévekre volt a mai fagylalt remekektől, az alapjául hó szolgált akkoriban, amit fűszerekkel, gyümölcsök levével és tejjel ízesítettek. Az ókori kínaiak mézzel édesített gyümölcsleveket hóval, jéggel hűtöttek, és ezen hideg édességeket szolgálták fel a kiváltságosoknak.
Borostyánlánc
A borostyánkő A borostyánkő fosszilis, vagyis megkövült fagyanta. Színe a narancstól a barnán át ritkán a vörösig terjed. A tejfehér, átlátszó köveket nevezik csontborostyánoknak. A borostyánkő hatásos belső és külső használatra. Testhő hatására illóolajok válnak ki a fosszilis fenyőgyantából, melyeknek nyugtató, fájdalomcsillapító hatásuk van.
Ősi hangszereink
Ősi hangszereink Ilyen például az Alföldön használt fakürt vagy fatrombita speciális, lóbéllel fedett típusa, amit a környező népek nem használnak, Baskíriában viszont ismerik. Szintén archaikus hangszernek tekinthető a csángók által használt tilinka. Nem a tilinkó, mert az a rövid furulya neve volt a Dunántúlon, ez viszont egy különleges nyelvrésfurulya-típus.
Szép Cerceruska - régi magyar népmese
blog »
Szép CerceruskaHol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény özvegyember, s annak két szép leánykája. De aztán olyan szép volt mind a kettő, hogy királykisasszonyoknak is beillettek volna.
Sárkánytorok
Tóth Ágnes Sárkánytorok Fájdogál a sárkány torka, Szól a doki: - Egy kis torma, enyhítené ezt a náthát, igyon foró mézes zsályát. Jaj, csak azt ne, szól a nénje, Forró tea dehogy kéne, Hisz torkából ez a beste, Tüzet okádott az este. Most is tűzforró a helye, És hét nyakán a hét feje, Épp úgy tüzel mint a torka Jobb lesz a jég, mint a torma.
Francois Villon - Ballada a senki fiáról
 Mint nagy kalap borult reám a kék ég,és hű barátom egy akadt: a köd.Rakott tálak között kivert az éhségs halálra fáztam rőt kályhák előtt.
Ezért a versért felakasztották!!!!]
Ezért a verséért 1920-ban Kárpáti Piroska tanítónőt a románok felakasztották.
Emlékek, emlékek... idézet Dosztojevszkij-től
blog »
"Mindenkinek az emlékei között akadnak olyanok, amelyeket az ember nem mindenki előtt tár fel, legfeljebb a barátai előtt. Akadnak olyanok is, amelyeket még barátainak se tár fel, legfeljebb saját magának, de magának is csak hétpecsétes titok gyanánt.
„KITÁROM RESZKETŐ KAROM…”
  „KITÁROM RESZKETŐ KAROM…”  Szeretett Édesapámról, Nagy Bálint parasztköltőről még életében több video és hangfelvétel is készült. Az anyagok rendezése közben kezembe került egy kazettás magnós hangfelvétel, amit még szerény személyem készített 1977 – ben.

4818 cikk | 17 / 482 oldal