Napló - Legolvasottabb cikkek

   

Aszfaltkréta készítése házilag
blog »
Ha nagyon rákaptok a krétázásra, lehet otthon is gyártani színes aszfaltkrétát!! :) Hozzávalók: 3/4 bögre meleg víz 1 és 1/2 bögre gipsz (por) pár evőkanál tempera színezéknek   Zsírpapírral kibélelt WC papír gurigába kell tölteni a színeket, ez a mennyiség 3 rúdra elég.
Wass Albert - Nagyapám tanítása
blog »
NAGYAPÁM TANÍTÁSA  (RÉSZLET AZ ÍRÓ „VOLTAM” CÍMŰ KÉSZÜLŐ ÖNÉLETRAJZÁBÓL)    — A szó az ember legnagyobb kincse — mondta volt nagyapám, ahogy ott ültünk egy este a borízű almafa alatti kispadon. — Aki oktalanságra pazarolja, Istent gyalázza ezzel. Mert Isten azért adta a szót, hogy gondolatainkat közölni tudjuk egymással, megértsük egymást, és a Világ békességét szolgáljuk.
A 24 Törzsszövetség
A 24 Hun Törzsszövetség Az oldal egyes részeihez forrásként használtuk Molnár Gábor: "A palócok regevilágának vázlatos ismertetése" című írásának egyes részeit, amely az Arvisura 1998-as kiadásában szerepel. A 24 Hun Törzsszövetség fejlett és rendezett közösségi, társadalmi életforma volt. E rendszert Agaba főpap és fővezér építette fel.
A megbocsátás szertartása - Afrikai néphagyomány
blog »
"Van egy történet a megbocsátásról, amely Afrikából származik. Ha valaki igazságtalanul vagy meggondolatlanul cselekszik a dél-afrikai Babemba törzsben, azt kiállítják a falu közepére, de semmivel sem akadályozzák meg a menekülésben.A falu minden lakója abbahagyja a munkát, és a megvádolt személy köré gyűlik.
Kovács Apollóniára emlékezem
Nagy megrendüléssel fogadtam Kovács Apollónia halálát.Az utóbbi években alig lehetett tudni hol él vagy mit csinál.Pontosabban azt lehetett tudni,hogy beteg és ezért nem tud fellépni.Azt nem tudtam hogy az öregek otthonában él.86 éves volt.Nagyanyám nagy kedvence volt.
Mentovics Éva : Hófehér karácsony
Itt az este: giling-galang.Megszólal az esti harang.Szól a csengő: csingilingi.Pelyhét a tél szertehinti.Téli erdő, fehér álom...Díszes csipke ring a fákon.Karcsú fenyők tüskés inge hókristállyal van behintve.Minden házban - giling-galang...Ünnepelni hív a harang.Elérkezett szent karácsony,fény táncol a fenyőágon.  
 
E
    E   . .
Népi időjóslás
                   NÉPI IDÕJÓSLÁS Január „Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy” Már újév napjának idõjárása jelez: ha ez az elsõ nap szép, fényes idõt hoz, azzal azt jövendöli, jó és bõven termõ lesz az év. Ha csillagos az újévi éjszaka, rövid lesz a tél. Hosszú telelésre lehet ellenben számítani, ha az esztendõ elsõ reggelén északi, hideg szél fúj.
a Tisza eredete
Két monda a Tiszáról     Meg volt már teremtve az egész világ, megvoltak a hegyek, völgyek, kisebb és nagyobb folyók, csak még a Tisza állott ottan az Úr zsámolyánál. - Hát teveled mit csináljak, szegény fejeddel? - kérdi az Úristen.
Tömegsírt ásott és a halál fia volt
A moholi László Mihály másodmagával szökött meg 1944 őszén a Tisza-parti vesztőhelyről – Vele ásatták meg a rokonai, köztük az apja sírját is. A Vajdasági Levéltár dokumentumai szerint ifj. László Mihályt, ragadványnevén Suta Misát az óbecsei OZNA 1944. november 28-án végezte ki Moholon.

4815 cikk | 4 / 482 oldal