Régiók - Erdély

   

Sztána, Kolozsvár
Egy szerény építészet remekei
Tarniţa tó
A Tarnita gyüjtőtó, Râşca, Mărişel, illetve Gyalu települések között található.Kb. 215 ha, 8 km hosszú, maximális mélysége 70 m.A tónak a vize a Meleg Szamosból jön.A gát 1974 –ben épült, 97 m magas, 237 széles.
Tismana
A Tismana folyó mentén helyezkedik el, 35 km-re a megyeszékhelytől Târgu-Jiutól. A tismanai kolostor, a legrégebbi havasalföldi kolostor, helyén a XIV. századtól templom állt, az elsőt 1378 augusztus 15.-én szentelték fel. A kolostort Szent Nikodémosz tiszeletére építették.
Torda
A tordai sóbánya
Torda
Az egykori Torda vármegye, majd Torda-Aranyos vármegye székhelye volt. A múltban Aranyospolyánt és Keresztest csatolták hozzá. Fekvése: Kolozsvártól 32 km-re délkeletre a Rákos-patak és az Aranyos folyó összefolyásánál épült. Szomszédai: Tordaszentmihály és Aranyosgyéres. Nevének eredete: az ősi magyar Turda személynévből ered, az pedig a török turdi (= megmaradt) szóból.
Torockó
Ahol kétszer kell fel a nap
Torockó
Nagyenyedtől 23 km-re északnyugatra fekszik, Torockószentgyörgy tartozik hozzá. A Székelykő miatt a nap kétszer kel fel és nyugszik le. Torockó a Székelykő és az Ordaskő közötti völgyben fekszik. Története: 1257-ben Toroczko néven említik először. A hegy oldalában számos barlang található, ahol a lakosság veszély esetén meghúzódott.
Torockószentgyörgy
Nagyenyedtől 19 km-re északnyugatra fekszik, közigazgatásilag Torockóhoz tartozik. Történelme: 1470-ben említik. A falutól keletre levő Székelykő Várkő nevű magaslatán állnak várának csekély romjai. Az erősséget, az országot pusztulásba döntő 1241 – 42-es tatárjárás elmúltával, a IV.
Túri-hasadék
Sziklamászók paradicsoma
Vajdahunyad
Dévától 20 km-re délre, a Zalasd Csernába folyásánál, 220–270 méteres tszf-i magasságban fekszik. 1409. október 18-án kelt oklevelében Luxemburgi Zsigmond Vajk (Woyk) kenéznek, Hunyadi János apjának adományozta a birtokot, amelyről később a család a nevét is vette. A család ezután építette a mai vár elődjét, birtokközpontul.

178 cikk | 9 / 18 oldal