Zöld övezet - Legolvasottabb cikkek

   

Aggtelek Baradla-barlang
Természeti kincsek » Nemzeti parkjaink
A Baradla-barlang az UNESCO Természeti Világörökség részét képező felszín alatti világ legjelentősebb képviselője. A Baradla-Domica barlangrendszer eddig ismert szakaszainak hossza összesen: 25 km. Ebből 5,6 km a Szlovákiában található Domica-barlang.
Földrengések Magyarországon
Környezetvédelem »
Hazánkban ritkán hallhatunk földrengés okozta jelentősebb katasztrófáról. Ennek annyi az oka, hogy a Kárpátok által ölelt kis országunk tektonikai szempontból rendkívül biztonságos. A nagy törésvonalak ugyanis távol helyezkednek el, így egy-egy kisebb rengés esetén sem számolhatunk jelentős rombolással.
A szódabikarbóna 47 féle felhasználási módja
Természet-esen »
Az emberiség egyik fő dobása a környezeti szennyezőanyagok, a tisztító-és testápoló termékek csatornákba mosása és vízrendszereink vegyi anyagokkal való elárasztása. Nem csoda hát, ha a halakban nehézfémek, a delfinekben pedig triclosan van (rovarirtószer). Egyszerű és nagyszerű tervem tehát, hogy mindenkit biztassak arra, hogy használja a szódabikarbónát az alábbi 47 féle módon.
Jövőnk a magasban - az ózonréteg és károsodása
Környezetvédelem »
Az ózonréteg a Föld sztratoszférájában, mintegy 15-30 kilométeres magasságban alakul ki az ultraibolya (UV-) sugarak hatására. Ez a réteg bolygónk egyik fő védelmi vonala, hiszen részben kiszűri, elnyeli a Nap káros sugarait. Létezése tette lehetővé a földi élet és a légkör kialakulását. Az ózonpajzs sérült, elvékonyodott részeit hívjuk ózonlyuknak.
Szemétsziget a Csendes-óceánon
Környezetvédelem »
A 20. századi környezetszennyezés egyik meglepő eredménye, hogy a Föld különböző vízfelületein összefüggő hulladékszigetek keletkeztek. A legnagyobb szemétdomb a Csendes-óceán felszínén helyezkedik el. Két, egymástól különálló részből tevődik össze: Japánnál a Keleti szemétfolt, a Hawaii-szigeteknél pedig a Nyugati szemétfolt található.
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Természeti kincsek » Nemzeti parkjaink
Alapítás éve: 1994 Központja: 9435 Sarród, Rév-Kócsagvár, Pf. 4. Címere: Nagy kócsag Jellegzetes növényei, állatai: tavaszi hérics, tavaszi tőzike, sziki őszirózsa, buglyos szegfű, réti csík, gólyatöcs, pettyes gőte, mocsári béka, nádiposzáta.
Vízszennyezés
Környezetvédelem »
A víz az élet bölcsője, és nélkülözhetetlen eleme. A gerinctelen állatok 60-70 (némelyek jóval több), a gerinces állatok 50-60 %-ban vízből épülnek fel. Úgy mondják a tiszta víz a XXI. század legfontosabb természeti kincse lesz. A vizeket az ember többféleképpen szennyezi. A legismertebb vízszennyezési forma a szennyvizek élővízbe történő beengedése.
Mosogatógép-tabletta természetbarát módon házilag
Természet-esen »
Körülbelül 14 tablettához 100 g szódabikarbóna 50 g só 12 g borkősav (használhat citromsavat is) 1/4 pohár víz Így készítse el Egy tálkába öntse bele a szódabikarbónát, a sót meg a borkősavat, és kevergetés közben kis adagokban adagolja hozzá a vizet. Akkor éri el a megfelelő állagot, mikor már sűrű, krémes a massza.
Őseink gyümölcsei II.
Kertészkedés »
A kökény, a fekete bodza és a galagonya erdeinkben, utak mentén mindenütt igen gyakori. Sosem gondolunk arra, hogy őseink ezeket az ínségesebb időkben gyümölcsként is fogyasztották. Terméseik rendkívül értékes hatóanyagokat tartalmaznak, ezért talán érdemes lenne a gyűjtésen kívül nemesítésükkel, termesztésükkel is foglalkozni. Néhány próbálkozás már született ezen a téren.
Vegyszermentes kertészkedés
Kertészkedés » Vegyszerek nélkül
Hogyan tudjuk a kártevőket kordában tartani? A növényeket megtámadó betegségek, kártevők között kiigazodni egyre nehezebb. Se szeri, se száma a gombás-vírusos-rovarkartévős problémáknak. Ilyenkor legtöbben már nyúlnak is valami méregért, attól remélve a megoldást. Ha egy mód van rá, a házi kertekben kerüljük a gyakori növényvédő szeres kezeléseket.

103 cikk | 5 / 11 oldal