Archívum

 

ADY ENDRE EMLÉKEZETE 44 évvel ezelőtt írt jegyzetem

ADY ENDRE EMLÉKEZETE  44 évvel ezelőtt írt jegyzetem

 

 

 

 

 

 

ADY ENDRE EMLÉKEZETE

44 évvel ezelőtt írt jegyzetem

 

 

   Ady Endre 100 évvel ezelőtt született. A születési évfordulójáról országszerte történtek megemlékezések, ahol méltatták Ady munkásságát és irodalomban elfoglalt helyét. Ady Endre a „táltos fiú” – mint ahogy Juhász Ferenc jellemezte őt ünnepi megemlékezésében – piros betűkkel írta be nevét a magyar és a világirodalom történetébe. Méltó arra, hogy mi az utókor méltóképpen megemlékezzünk róla. Ady Endre költészete kezdettől fogva éles hangú viták, kritikák kereszttüzében zajlott. Korának kiváló hazafia, lírikusa volt.

   Az évforduló kapcsán ismerőseim körében nagy port vert fel Juhász Ferenc ünnepi megemlékező beszéde. Másnap mikor mentem dolgozni, sokan azt hangoztatták, hogy minek zagyvált össze ez a Juhász annyi marhaságot. Jómagam tisztelője vagyok Juhász Ferenc költészetének, ezért erélyesen kiálltam mellette. Juhász Ferenc stílusa, versíró művészete szokatlan sokak számára, ezért nem tudnak a sorai között kellőképpen olvasni. Ahogyan ő jellemezte Adyt, „az apa még nem tudta, hogy táltos fiút nemzett” – az mélységes költői hitvallásra, Ady szeretetére vallott. Ezzel a jellemzéssel, ezzel a gyönyörű jelzővel illetett koszorús költőnk legmagasabb elismerését tolmácsolta felénk Juhász Ferenc.

   Ady Endre ott volt az 1908 januárjában indult „Nyugat” – irodalmi folyóirat születésénél. Részese volt egy új irodalmi irányzat megszületésének. A lap hasábjain 1919 – ben bekövetkezett haláláig több mint ötszáz verse jelent meg. Halála nagy veszteség volt az akkori irodalmi életünknek és máig is találgathatjuk, hogy mennyi szépet írhatott volna, ha nem ragadja el korán a halál. Emléke örökké élni fog.

 

Irodalmi jegyzetem 1977. November 28.

 

A rövid jegyzetemet változatlan formában osztom meg veletek, mert minden sorát ma is vállalom.

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Zirc. 2021. 11. 23. Kedd Délelőtt 8:40

 

Szerkesztés dátuma: kedd, 2021. november 23. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 224


   


Tetszik 1 Nagy Bálint kedveli
Nagy Bálint