vasárnap, 2023. április 23. 12:05, Nézettség: 62

                GYERTEK VIGASZTALNI   Jöjjetek el hozzám ma este bús – szépen, Csordultig a pohár, megtelt már egészen. Gyertek vigasztalni valami új – széppel, Táncoló magyarral, szabad levegővel.   Gyertek csak, gyertek csak, van egy pohár borom, Elástam a földbe, régen takargatom. Ami elő maradt – hiába kiáltok – Röhögve, bögréből isszák az Ivánok.

hétfő, 2023. április 10. 15:55, Nézettség: 55

                „MIKOR SÜLDŐFORMA LEGÉNY LETTEM, ÉN IS ELJÁRTAM ÖLFÁT VÁGNI  ÉDESAPÁMMAL A GRÓF ERDEJÉBE.”   Részletek Édesapám, Nagy Bálint Bakonyszentkirályi parasztköltő: 1990 – ben megjelent, „Hol van már a paraszt” – című életrajzi kötetéből.     „Mikor süldőforma legény lettem, én is eljártam ölfát vágni édesapámmal a gróf erdejébe.

kedd, 2023. március 21. 12:38, Nézettség: 80

                TAVASZ KÖSZÖNTÉSE   Mint tékozló gyermek sok év után Anyja ölére, ha visszatérhet: Tavaszi zenében hadd omoljak Karjaidba gyönyörű Természet.   Fáradt vagyok, - úgy megvert az élet, Szívemből csak egy tépett rongy maradt. Legyen szabad a tavaszt dicsérnem Békéltető, halkcsendű ég alatt.

hétfő, 2023. február 27. 14:09, Nézettség: 85

                GYÖNYÖRŰ TERMÉSZET   Úgy imádlak gyönyörű Természet, Benned látom a nagy Istenséget. Erdő, völgy virul, minden fa virág; De szépek vagytok! – szívem felkiált.   A hegygerincek erdős vonalát, Gyümölcsösöket, rétet, rózsafát Magasztalni már kifogyott dalom – Halk zene ébred Isten – ujjakon.   Aki adta, gyertek Őt imádni.

vasárnap, 2023. február 26. 12:12, Nézettség: 74

                KELJETEK FEL!   Keljetek fel, és menjünk magyarok! Támadjanak fel ősi, nagy idők. Szálljanak ki hüvelyből a kardok És induljanak meg a temetők… Jöjjön minden – és jöjjön mindenki! Lehel harsogtat, tárogató szól. Legyen újra szabad és szép egünk, Verjük ki az idegent hazánkból.     Nagy Bálint   Bakonyszentkirály, 1953. VI. 25 – én.  

vasárnap, 2023. január 29. 13:48, Nézettség: 97

                ELFELEJTETT EMLÉK   Emlékszel egy régi éjszakára? Lágy zene omlott – táncra kértelek. Hold csillant a terem ablakára – S mint égi tündért, lágyan vittelek.

csütörtök, 2022. december 29. 10:56, Nézettség: 84

                RÁKÓCZI   Hosszú századoknak viharos egéről Világol egy csillag tündöklő sugara. Elmúlt bús időknek hajnal ébredésén Ragyogott s letépte zord idők fuvalma.

vasárnap, 2022. december 11. 14:12, Nézettség: 76

                MI LESZ ITT…   Mi lesz itt, ha egyszer megindulnak A magyar erdők, a magyar hegyek…? Alföldi rónán, ha gátat törnek A nagy folyók és lesznek tengerek –   Lesz – e idő majd a gondolatra! Ki áll meg a szörnyű, drága vészben? Mindenét elhányva, napkeletről Vissza mer – e nézni az idegen.

csütörtök, 2022. augusztus 4. 10:03, Nézettség: 190

                ÉJI KERINGŐ   Ó, drága éjben drága csend, Csillagok égnek odafent. Édesen suttog a szellő – És lágyan sír egy keringő.   Forrón megdobban a szívünk, Mint álom, halkan repülünk. És égő vágyunk elragad, Túl, ahol nincs már gondolat.   Már érzünk szép mesét, csodát… Ámor zengeti dallamát. Már nemsokára fent leszünk… Mint álom, szállunk, repülünk.

hétfő, 2022. július 18. 08:35, Nézettség: 141

                A TESTVÉR SZAVAI NAGY GYULÁRÓL Részletek Nagy Bálint: „Hol van már a paraszt” című életrajzi kötetéből   „… Ketten voltunk gyerekek otthon, mert Gyula bátyánk kollégiumba ment Pápára. Ő volt a legidősebb gyerek, és fölfigyeltek rá a tanítók. A falusi papoknak a Dunántúlon ki volt adva, hogy a tehetséges gyerekeket irányítsák Pápa felé.

346 bejegyzés | 1 / 35 oldal