- 1-1,5 kg /2 db/ karfiol /rózsáira szedve/
- 25-30 dkg rizs
- 60-70 dkg darált hús
- 1 nagy fej vöröshagyma /aprítóval felvágva/
- 2-3 gerezd fokhagyma /zúzva/
- 1 db tojás
- 2-3 evőkanál olaj
- 2-3 kávéskanál pirospaprika /ízlés szerint lehet benne csípős is/
- 1 db csípős zöldpaprika /aprítóval felvágva/
- 1 db paradicsom /lehéjazva, apróra vágva/
- só
- bors
- frissen reszelt szerecsendió
- 15-20 dkg reszelt sajt
- 5 evőkanál liszt /rétesliszt a legjobb/
- 1 dl olaj
- 2-3 dl tej
- 1-3 evőkanál tejföl
- 2 db tojás /felverve/
- só
- bors
- frissen reszelt szerecsendió
- kevés tej, ha még szükséges
Elkészítés:
A rózsáira szedett karfiolt sós vízben félig, a rizset puhára főzzük. Mindkettőt félretesszük.
A hagymákkal, paprikákkal, paradicsommal, sóval, borssal, szerecsendióval is fűszerezve kész pörköltet készítünk a darált húsból. Nagyon jó szaftos lesz az aprított hagymáktól. Langyosan belekeverjük a felvert tojást. Félretesszük.
Közben elkészítjük a besamelt: a lisztből az olajjal rántást készítünk, de csak addig pirítjuk, míg a liszt nyersessége megszűnik, kicsi hűlés után felengedjük a tejjel, tejföllel, fűszerezzük, a 2 felvert tojást szintén csak langyosan keverjük bele. Félretesszük.
Egy nagy jénait vagy tepsit gyengén kiolajozunk, és az alábbiak szerint rétegezzük az előkészített alapanyagokat:
- a karfiol felét szeletelve lerakjuk az edény aljára
- meglocsoljuk besamellel
- a főtt rizs felét rásimítjuk
- a főtt rizsre kerül a szaftos pörkölt a szaftjával együtt
- a maradék rizst a pörkölt tetejére simítjuk
- befedjük a megmaradt karfiollal
- a maradék besamellel bevonjuk a tetejét.
Előmelegített sütőben /250 fokon/ fél óra alatt összesütjük. Ekkor kivesszük, megszórjuk a tetejét a reszelt sajttal, amit rápirítunk /nem sötétre/. Fél óra pihenés után kockára vágva szeletelhetjük.