Hozzávalók:
A tésztához:
- 5 tojásfehérje
- 7 tojássárgája
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál olaj
- 15 dkg étcsokoládé (jó minőségű)
- 1 evőkanál holland kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 12 dkg cukor
- 25 dkg teljes kiőrlésű zabpehely
- fél csomag sütőpor
- 1 narancs reszelt héja
- só
- 380 ml baracklekvár (házi)
A csokimázhoz:
- 2 tojásfehérje
- 5 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
- 15 dkg étcsokoládé (jó minőségű)
A díszítéshez:
- pár kocka fehércsoki
- színes cukorszív
Elkészítés:
- A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval és kevés cukorral kemény habbá verem.
- A sütőt előmelegítem 170 C fokra.
- Egy másik, nagyobb tálban a puha vajat, a tojássárgákkal és az olvasztott csokival jól kikeverem, hozzáadom a többi alapanyagot legvégén keverem bele a sütőporral elkevert zabpelyhet.
- Egy 28 cm-es kerek kapcsos formát sütőpapírral kibélelek, ebbe öntöm a tésztát, és kb. 45 percig sütöm. Tűpróbát végzek. A tésztáról leveszem a tortaformát, és hagyom kihűlni.
- Ha kihűlt, elfelezem, és vastagon megkenem finom sárgabaracklekvárral. Ráteszem a tetejét, lenyomkodom, és a tetejét is megkenem lekvárral.
- A tészta elég törékeny, nagyon óvatosan kell vele bánni.
- Elkészítem a csokimázat: egy hőálló tálban a 2 tojásfehérjét a porcukorral lehetőleg kemény habbá verem, majd belekeverem az olvasztott vajat és az olvasztott csokit. Vízfürdőre teszem, és addig kevergetem a gőz fölött, amíg sűrű krémet kapok.
- Ezt a csokimázat öntöm rá a lekváros tésztára, elsimítom, az oldalára is kenek.
- Díszítem a felolvasztott fehércsokival, krumpliból kifaragott S betűvel mintát nyomok a csokiba.