Nehéz ellenállni az ínycsiklandó, enyhén fűszeres kalácsnak. Kínáljuk egy csésze tea mellé vagy desszertként vaníliasodóval, netán egy kevés tejszínhabbal, esetleg néhány kanál friss almakompóttal.
A recept hozzávalói (6 személyre)
- 1.5 dl félzsíros tej
- 2 db tojás
- 8.5 dkg vaj
- 1 evőkanál őrölt gyömbér
- 8.5 dkg sima fehér liszt
- 8.5 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 12 dkg világos muscovado cukor
- 1 csipet só
- 5.5 dkg rozsliszt
- 1.7 dl melasz
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 kiskanál mézeskalácsfűszer
Elkészítés
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 3-as fokozat). Enyhén kizsírozunk egy hosszúkás sütőformát, és az alját kibéleljük sütőpapírral.
A cukrot, a vajat és a melaszt egy lábasba tesszük, óvatosan melegítve megolvasztjuk, és közben időnként megkavarjuk. Levesszük a tűzhelyről, majd kissé hűlni hagyjuk.
A háromféle lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a gyömbért és a mézeskalácsfűszert egy nagy tálba szitáljuk, majd beleborítjuk a szitában maradt korpát is. A kupac közepén kialakítunk egy kis mélyedést, beleütjük a tojásokat, beleöntjük a tejet és a megolvasztott vajas keveréket. Simára keverjük (nagyon híg lesz), és az előkészített sütőformába öntjük.
Addig sütjük, amíg a tészta megemelkedik, szépen megbarnul, és a tetejét ujjunkkal megnyomva már szilárdnak érezzük (1 óra 15 perc–1 óra 30 perc). Néhány percig a sütőformában hagyjuk hűlni, majd rácsra borítjuk, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Fóliába csomagolva vagy jól záródó dobozban 1 hétig is eláll.
Tipp:
• Könnyebb lesz a gyömbéres kalács, ha a melasz felét aranysziruppal helyettesítjük. Az almával készült változatnak alacsonyabb a cukor- és zsírtartalma. Meghámozunk egy kb. 15 dkg-os almát, eltávolítjuk a magházát, vékony gerezdekre vágjuk, és 1 evőkanálnyi vízzel egy kis lábasba tesszük. Lefedjük, és alacsony hőfokon pépesre pároljuk. Közben időnként megkavarjuk. Levesszük a tűzhelyről, pürésítjük, majd félretesszük hűlni. Azután az alaprecept szerint elkészítjük a tésztát, de csak 5,5 dkg cukorral és 4,5 dkg vajjal. Az almapürét a megolvasztott keverékkel együtt adjuk hozzá.
Miért egészséges?
• A melasz a cukorfinomítás mellékterméke. Gazdag különféle ásványi anyagokban, így magnéziumban, rézben, vasban, kalciumban és káliumban, bár ritkán használjuk olyan nagy mennyiségben, hogy e tápanyagokkal lényegesen feljavítsa az ételt. A búzaliszttel ellentétben a rozsliszt alig tartalmaz sikért, ez a magyarázata a rozskenyér tömöttebb állagának. A rozsliszt nagy vízmegkötő képességű pentozánokban gazdag, ezért az ebből sütött kenyér vizet szív magába, és megduzzad a gyomorban, így sokáig jóllakottnak érezzük magunkat.
A recept tápértéke:
Adagonként, energia 240 kcal (1001 kJ), fehérje 4 g, zsír 7 g (ebből telített 4 g), szénhidrát 41 g, (ebből cukor 23 g), rost 2 g, A-, B6-, B12-vitamin, kalcium, réz, vas, szelén, cink