Recept minden mennyiségben! Ételek elkészítésének módjai, hasznos tippek, tanácsok, leírások a főzés és szakácsművészet mindennapjaiból.

 

Gyömbéres kalács

Gyömbéres kalács

Nehéz ellenállni az ínycsiklandó, enyhén fűszeres kalácsnak. Kínáljuk egy csésze tea mellé vagy desszertként vaníliasodóval, netán egy kevés tejszínhabbal, esetleg néhány kanál friss almakompóttal.

A recept hozzávalói (6 személyre)

  • 1.5 dl félzsíros tej
  • 2 db tojás
  • 8.5 dkg vaj
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér
  • 8.5 dkg sima fehér liszt
  • 8.5 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 12 dkg világos muscovado cukor
  • 1 csipet só
  • 5.5 dkg rozsliszt
  • 1.7 dl melasz
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 kiskanál mézeskalácsfűszer

 

Elkészítés

A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 3-as fokozat). Enyhén kizsírozunk egy hosszúkás sütőformát, és az alját kibéleljük sütőpapírral.

A cukrot, a vajat és a melaszt egy lábasba tesszük, óvatosan melegítve megolvasztjuk, és közben időnként megkavarjuk. Levesszük a tűzhelyről, majd kissé hűlni hagyjuk.

A háromféle lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a gyömbért és a mézeskalácsfűszert egy nagy tálba szitáljuk, majd beleborítjuk a szitában maradt korpát is. A kupac közepén kialakítunk egy kis mélyedést, beleütjük a tojásokat, beleöntjük a tejet és a megolvasztott vajas keveréket. Simára keverjük (nagyon híg lesz), és az előkészített sütőformába öntjük.

Addig sütjük, amíg a tészta megemelkedik, szépen megbarnul, és a tetejét ujjunkkal megnyomva már szilárdnak érezzük (1 óra 15 perc–1 óra 30 perc). Néhány percig a sütőformában hagyjuk hűlni, majd rácsra borítjuk, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Fóliába csomagolva vagy jól záródó dobozban 1 hétig is eláll.

Tipp:

• Könnyebb lesz a gyömbéres kalács, ha a melasz felét aranysziruppal helyettesítjük. Az almával készült változatnak alacsonyabb a cukor- és zsírtartalma. Meghámozunk egy kb. 15 dkg-os almát, eltávolítjuk a magházát, vékony gerezdekre vágjuk, és 1 evőkanálnyi vízzel egy kis lábasba tesszük. Lefedjük, és alacsony hőfokon pépesre pároljuk. Közben időnként megkavarjuk. Levesszük a tűzhelyről, pürésítjük, majd félretesszük hűlni. Azután az alaprecept szerint elkészítjük a tésztát, de csak 5,5 dkg cukorral és 4,5 dkg vajjal. Az almapürét a megolvasztott keverékkel együtt adjuk hozzá.

Miért egészséges?

• A melasz a cukorfinomítás mellékterméke. Gazdag különféle ásványi anyagokban, így magnéziumban, rézben, vasban, kalciumban és káliumban, bár ritkán használjuk olyan nagy mennyiségben, hogy e tápanyagokkal lényegesen feljavítsa az ételt. A búzaliszttel ellentétben a rozsliszt alig tartalmaz sikért, ez a magyarázata a rozskenyér tömöttebb állagának. A rozsliszt nagy vízmegkötő képességű pentozánokban gazdag, ezért az ebből sütött kenyér vizet szív magába, és megduzzad a gyomorban, így sokáig jóllakottnak érezzük magunkat.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 240 kcal (1001 kJ), fehérje 4 g, zsír 7 g (ebből telített 4 g), szénhidrát 41 g, (ebből cukor 23 g), rost 2 g, A-, B6-, B12-vitamin, kalcium, réz, vas, szelén, cink

 

Szerkesztés dátuma: hétfő, 2012. december 17. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,370

Forrás:
receptvarazs.hu


   


Tetszik