A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

 
kedd, 2013. március 19. 17:23, Nézettség: 5201

Rétegek a kerti magas-ágyban. A magas ágyba sok anyagot is rétegezhetünk. Öt réteg szabályait mutatjuk be és ötleteket adunk ahhoz, hogyan érjük el a növények számára legelőnyösebb kompozíciót. A magas-ágyat ősszel vagy tavasszal készítjük el.

péntek, 2013. március 15. 14:21, Nézettség: 4751

Még egyszer a vetés idejéről és egyéb praktikák. Még a kerti szezon elején tartunk, ezért nézzük át még egyszer, hogy a növényeket mikor lehet elvetni, és hogyan. A konyhakerti növények vetésének ideje több tényezőtől függ. A legfontosabb a növény csírázási és termesztési hőigénye. Ezen kívül befolyásolja a talaj előkészítésének lehetősége és az időjárás is.

péntek, 2013. március 15. 10:31, Nézettség: 3718

A kökény, a fekete bodza és a galagonya erdeinkben, utak mentén mindenütt igen gyakori. Sosem gondolunk arra, hogy őseink ezeket az ínségesebb időkben gyümölcsként is fogyasztották. Terméseik rendkívül értékes hatóanyagokat tartalmaznak, ezért talán érdemes lenne a gyűjtésen kívül nemesítésükkel, termesztésükkel is foglalkozni. Néhány próbálkozás már született ezen a téren.

péntek, 2013. március 15. 10:25, Nézettség: 3148

Erdeinket járva több olyan gyümölccsel is találkozhatunk, melyeket őseink még jól ismertek és gyűjtöttek. Ezek a nemesített gyümölcseinknél sokkal egyszerűbben termeszthetők otthon is. Közülük most a fekete és fehér epret, a húsos somot, a házi berkenyét és a homoktövist szeretném bemutatni.

péntek, 2013. március 15. 10:13, Nézettség: 6985

Az alakító metszés általában nagyobb figyelmet és hozzáértést kíván, mint a termőkorú fenntartómetszés, ezért kívánatos betartani az alakítással összefüggő legáltalánosabb szabályszerűségeket. A leghosszabb hajtások mindig a felső rügyekből törnek elő.

péntek, 2013. március 15. 09:52, Nézettség: 4236

Monília Monilia laxa Ezeknél a gyümölcsfajoknál sajnos most is sláger a moníliás betegség. Amint arról korábbi cikkben olvashattak ez a gomba a virágzáskor fertőzi a csonthéjasok fáit, jelenleg még a meggyek virágoznak. Ha a virágzáskor nem sikerült a monília elleni kémiai védelem, elhervadt virágfürtöket, elhervadt leveleket, hajtásokat láthatunk a fán.

péntek, 2013. március 15. 09:42, Nézettség: 4540

Májusban a gyümölcsösökben döntő fontosságú az alma és körte varasodása, valamint az almafa lisztharmata elleni védekezés. Felléphet a tetvesedés, és a mostanában gyakran fenyegető tűzelhalás, továbbá pusztíthat a vadgesztenyelevél aknázómoly is.

csütörtök, 2013. március 14. 18:33, Nézettség: 4251

Az őszibarack tafrínás betegsége (kórokozó neve: Taphrina deformans) rendszeresen súlyos károkat okoz tavasszal, amikor a fán a levelek éppen kifejlődnek. Tünetek Elsősorban a leveleken okozott tünetei gyakoriak, ezt ismerik. A levél részlegesen vagy az egész felületén megvastagszik, felülete hullámos, ráncos, gyakran húzott, hólyagos lesz.

csütörtök, 2013. március 14. 18:22, Nézettség: 4069

A fonálférgek törzse az ízeltlábúaké után a második legfajgazdagabb az állatvilágban. Közel 20 000 leírt fajuk ismert. Köztük van szabadon élő faj is és növényeken-, állatokon élősködő is. A számunkra hasznot jelentő fajok rovarokon élősködő, un.

csütörtök, 2013. március 14. 17:00, Nézettség: 5476

Nem mindenkinek van meg az a lehetősége, hogy valamilyen méretű művelhető földdarabbal rendelkezik. Ennek ellenére mégis szeretne néha egy-egy saját termésű paradicsomot, paprikát levenni és megenni, valamilyen zöld salátát vagy fűszert felhasználni az étel elkészítéséhez.

304 bejegyzés | 10 / 31 oldal