Történelem - Legújabb cikkek

   

Aba nemzetség
Korok » Nemzetségek
A legrégibb magyar nemzetségek egyike, mely minden valószínűség szerint Aba Sámuel királytól ered. E feltevést támogatja az a körülmény, hogy a sári monostor kegyurasága, mely monostorban temettetett el a krónikák tanusága szerint Aba Sámuel, az Aba nemzetség Csobánka ágát az alapításjogánál fogva megillette.
Bercsényi Miklós
Személyek »
1665. december 6-án született Temetényben felvidéki nemesi családból. Gyermekkorában kitűnő taníttatásban részesült, 1678-tól a nagyszombati jezsuita gimnáziumban, majd 1680-tól a jezsuita egyetemen tanul filozófiát, matematikát és gazdaságtant. A magyar nyelv mellett beszél latinul, franciául, lengyel nyelven és németül is.
Bottyán János
Személyek »
1640-1643 körül született Esztergomban kisnemesi családból. Egészen fiatal korában már 1657-ben belép a hadseregbe mint végvári katona. Bátorsága és vakmerősége nagyon korán megmutatkozik, egy napon felment az érsekújvári minaretbe és az ott éneklő törököt kihajította a toronyból..
Trencséni csata (1708. augusztus 3.)
Csaták » Rákóczi-szabadságharc
Az ónodi országgyűlés után Rákóczi szabadkezet kap, hogy a megüresedett magyar trónra királyt keressen. Lehetséges jelöltek között volt: Miksa Emánuel bajor választófejedelem, Ágost szász választófejedelem, XIV. Lajos francia király, I. Péter orosz cár. Azonban vagy falakba vagy diplomatikus elutasításokat kapott, egyedül I.
Ónódi országgyűlés (1707. május 31-június.22)
Csaták » Rákóczi-szabadságharc
A Rákóczi szabadságharc csúcspontja az 1707. május 31-én megnyitott ónodi országgyűlés volt. az ország legnagyobb része (Dunántúl és Erdély) a kurucok fennhatósága alá tartozott, az országgyűlés megnyitása előtt egy hónappal Rákóczit már beiktatták az erdélyi fejedelmi székbe.
Dunántúl védelme ( 1707. február )
Csaták » Rákóczi-szabadságharc
1706-ban a nagyszombati béketárgyalások megszakadása után újra megindulnak a hadműveletek, a császáriak immár új hadvezérrel az élükön (Starhemberg Guidó) az országközepén kellett volna találkozni az Erdélyből induló Rabutin tábornokkal.
Győrvári csata ( 1706. november 6-7 )
Csaták » Rákóczi-szabadságharc
1705 végén felélénkülő béketárgyalások biztatóak voltak, bár mindkét fél megpróbálta visszaszerezni mindazt amit elvesztett. 1706 elején a Heister Hannibál és Pálffy János bevonul Nyugat- Magyarországra Dunántúl visszafoglalásával próbálkoznak. Velük szemben álló Csáky Mihály és Andrássy István kuruc seregeikkel nem tudják a támadásokat megakadályozni.
Zsibói csata ( 1705. november 11 )
Csaták » Rákóczi-szabadságharc
1705 nyarán a Bécsi Haditanács Herbeville tábornagyot arra utasítja, hogy csatlakozzon Rabutin tábornagy csapataihoz Erdélyben és egyesült erővel "mentsék fel" Nagyváradot, így Herrbeville a császári csapatokkal augusztusban Komáromnál átkel a Dunán, kissebb pihenő beiktatása után pedig szeptemberben már az Alföldön vannak.
Szigetvár ostroma
Csaták »
1566. augusztus 6-án vette ostrom alá I. Szulejmán szultán (ur. 1520-1566) 150 000 fős hadserege a Dél-Dunántúl legjelentősebb erősségét, melynek kapitánya a híres hadvezér, gróf Zrínyi Miklós horvát bán volt.
Az 1945. február 11-i budai kitörés hőseinek igazsága
Az 1944-es, fekete év végére súlyos hadi helyzet alakult ki a tengelyhatalmak országai számára – a franciaországi és a belgiumi harcokat most nem is említve – a keleti fronton mind Lengyelországban, mind pedig a Kárpát-medencében, hazánk területén. Románia 1944.

673 cikk | 29 / 68 oldal