Recept minden mennyiségben! Ételek elkészítésének módjai, hasznos tippek, tanácsok, leírások a főzés és szakácsművészet mindennapjaiból.

 

2011

szerda, 2011. szeptember 21. 21:43, Nézettség: 3103

Fokhagymára emlékeztető illatú és ízű, vadon termő fűszernövény. Tavasszal a lombos erdők alját szőnyegként borítják be levelei. (Vigyázzunk: mert látszatra könnyen összetéveszthető levele a gyöngyvirágéval, és a gyöngyvirág levele mérgező.

péntek, 2013. március 8. 15:05
A levele fogyasztható.
péntek, 2013. március 8. 15:28
Én nagyon-nagyon szeretem :)!
Valóban hasonlít a levele a gyöngyvirágéra, viszont az illata nagyon erős fokhagyma illat, nincs hogy összetéveszteni a kettőt :D!

péntek, 2013. március 8. 15:29
vagy:

szerda, 2011. szeptember 21. 21:40, Nézettség: 2712

A Földközi-tenger vidékén őshonos fűszer. Neve a görög „koris” (poloska) szóból ered, ugyanis a korianderlevélnek poloskára emlékeztető aromája, szaga van sokak szerint. A növény mindhárom része (gyökere, leve és magja) használatos fűszerként. A dél-amerikai, mexikói, ázsiai, közel-keleti és észak-afrikai konyha használja előszeretettel.

szerda, 2011. szeptember 21. 21:37, Nézettség: 4175

A füstölt pirospaprika, vagy ahogy világszerte ismerik a "Pimentón de la Vera", a spanyol konyha egyik legnépszerűbb fűszere, mely nagyon sok étel ízvilágának gazdagítására alkalmas. Már több mint 500 éve annak, hogy az Amerikából érkező fűszerpaprika megkezdte térhódítását az európai kontinens déli részén.

szerda, 2018. február 21. 17:55
Sosem hallottam róla,de nagyon pikáns lehet..:)
vasárnap, 2018. március 4. 10:00
Rendszeresen használom mindkét fajtát. Rendkívül karakteres íze van.
szerda, 2011. szeptember 21. 18:16, Nézettség: 2020

hozzávalók 12 főre:   A tésztaréteghez:   250 g margarin 120 g kristálycukor 8 tojás sárgája 4 evőkanál kakaópor 250 g finomliszt 1/2 csomag sütőpor 500 g sárgabaracklekvár   A habréteghez:   8 tojás fehérje 140 g kókuszreszelék 120 g porcukor 1 csomag vaníliás cukor   elkészítés   A tésztaalap elkészítése: Kivajazunk egy 40X25 cm-es tepsit, félrete...

szerda, 2011. szeptember 21. 18:09, Nézettség: 1507

hozzávalók 6 főre 9 tojás 9 ek liszt 9 ek kristálycukor piros ételszínezék 1-2 ek kakaópor csipet só sárgabaracklekvár tortabevonó dekor cukor   elkészítés   A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy nagyobb tálba ütjük. Egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Fényesre verjük, majd jöhetnek bele egyesével a tojássárgák.

szerda, 2011. szeptember 21. 18:05, Nézettség: 1998

hozzávalók 4 főre Tésztához (2 laphoz): 6 tojás 6 ek cukor 6 ek melegvíz 6 ek liszt 2 ek keserű kakaópor 1 cs sütőpor Tejszínes krémhez: 5 dl tejszín (Hulala) 1 cs étkezési zselatin 1 ek folyékony méz 1/2 kk vaníliaaroma Csokoládés krémhez: 15 dkg csokoládé 10 dkg margarin 1 ek víz 2 ek olaj Bevonathoz: 20 dkg étcsokoládé 10 dkg margarin 3 ek o...

szerda, 2011. szeptember 21. 12:57, Nézettség: 2332

Hozzávalók: -40 dkg pulyka felsőcomb (de készíthetjük cs.combból,cs.mellből is) -1 kis fej v.hagyma -20 dkg vegyes zöldség -2 dkg zeller -10 dkg zöldborsó -10 dkg gomba,(lehet konzerv z.borsó és gomba is) -5 dkg liszt -2 dl tejszín -1 db citrom -tárkony ízlés szerint.   Elkészítés: A húst lebőrözzük,kicsontozzuk,kockákra vágjuk.Apróra vágott v.

szerda, 2011. szeptember 21. 12:48, Nézettség: 3291

Hozzávalók: bármilyen hal, só, zsiradék,  1 nagy fej hagyma,  pirospaprika,  2dl víz,  2 dl jó minőségű tejfel,   Elkészítés: Ezt lehet akármilyen fajta halból készíteni, de legjobb kecsegéből, harcsából, vagy süllőből, mert ezeknek alig van csontjuk.

vasárnap, 2011. szeptember 18. 14:17, Nézettség: 2031

A szilvát megmossuk és kimagozzuk. 1 kg magozott szilvához 30 dkg cukrot teszünk. A szilvát kis tűzön sokáig főzzük, addig amíg jó sűrű nem lesz és a kanál meg nem áll benne! Az utolsó egy órában tesszük hozzá a cukrot.

vasárnap, 2011. szeptember 18. 11:39, Nézettség: 6175

Vegyes savanyú - 2 liter hideg víz - 2 dl 20%-os ecet - 6 dkg só - 20 dkg kristálycukor - 1 púpos kávéskanál borkén Ezekből elkészítjük a lét, amit az általunk már előre üvegekbe rakott alapanyagokra öntünk. Alapanyag lehet minden amit szeretünk. Pl: karfiol, uborka, gyönygyhagyma, vékony répaszelet, zöldparadicsom, paprika....

vasárnap, 2012. január 8. 16:50
A borkén (kálium-metabiszulfit), a nátrium-benzoát, a szalicil és a borkősav (tartósítószerek) közül melyik ártalmatlan, vagy a legkevésbé ártalmas? Savanyúság eltevéséhez melyiket használjuk leginkább?

Mi mindenképp a borkősavat ajánlanánk, mivel ez veszélytelen anyag, több gyümölcs természetes alkotóeleme, lényegében mennyiségi korlátozás nélkül használható. A szalicilt a nagyipari termelésben már betiltották,
a nátrium-benzoát is veszélyes anyag.

Én borkénnel tettem el és nem volt semmi mellék íze. Talán csak az arányokra kell több hang sújt fektetni és akkor nem lesz mellék íz, szerintem ennek nincs, sőt eddig mindenki aki kóstolta elkérte a pontos receptet, mert mindenkinek ízlett! :-) A színe is megmaradt és az íze..... hmmmm.... :-) Minél tovább áll a lében , annál finomabb szerintem. :-)
vasárnap, 2012. január 8. 17:42
Drága Ágikám! Én ezt még akkor megcsináltam mikor ősszel láttam ajánlottad valakinek. Nagyon finom és nagy sikere van a családban. Ők nagyon szeretik a savanyút és én is borként teszek bele, de tényleg a mennyiség fontos, hogy kevés legyen.
Puszi érte
vasárnap, 2012. január 8. 17:46
Drága Marika!
Köszönöm! Szerintem is remek és ízletes, de lehet másnak érzékenyebb a kis érzékelő bimbójuk. :-)
Szerintem egy próbát megér és ha valakinek ízlik, az úgy is minden évben tesz el ilyet! :-)))
Egészségetekre!
Puszim
40 bejegyzés | 4 / 4 oldal « 1 2 3 4 »