A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

 
hétfő, 2013. április 8. 13:20, Nézettség: 4388

Egyre több a virág, több a szín, melegebb az idő. Élednek a kertek. A beköszöntő jó idő hatására melegszik a talaj. Április 20-25 között a fejlett, legalább 20 cm magas, elégséges gyökérzettel rendelkező paradicsom palántákat ki lehet ültetni.                                   Némelyik paprikám már virágos, de nem ültetem még ki őket szabadba.

szombat, 2013. április 6. 22:55, Nézettség: 3482

Sárgarépa, petrezselyem, paszternák. A márciusi beköszöntő jó idő egyre több embert csal ki a kertbe. A napsütés hatására a talaj melegedni kezd, és ahol jól elmunkálható a felszíne, megfelelően morzsalékos magágyat lehet készíteni, ott el lehet vetni a gyökérzöldségek magjait is.

szombat, 2013. április 6. 22:39, Nézettség: 4916

Vöröshagyma, fokhagyma és rokonaik. Most így az ablakon kinézve nem igazán van kertezős hangulat, mivel lassan, de folyamatosan esik az eső. ilyenkor megint az elméleti, fejben kertezés ideje van. Mivel a borsó, retek és gyökérzöldségek a földben vannak, most a hagymák kerülnek sorra.

szombat, 2013. április 6. 22:19, Nézettség: 3368

Palántanevelés, avagy hogyan végezzük a tűzdelést. Eljutottunk addig, hogy az elvetett magok kikeltek és növekedni kezdtek. Itt jön a következő kérdés. Tűzdeljünk, vagy ne tűzdeljünk. Szakkifejezéssel élve, ez a pikírozás. Sokan ezt a műveletet ijesztőnek, bonyolultnak és a kis növény szempontjából veszélyesnek tartják. A kérdésre több mindentől függ a válasz.

szombat, 2013. április 6. 21:52, Nézettség: 4157

Mi ellen mivel permetezzünk szelíd módon? (Mi is az a bió?)  Valamikor régen, amikor először találkoztam a biotermesztéssel, akkor szinte mindenki számára a kukacos alma volt az első, ami eszébe jutott. Az akkori felfogás szerint minden bió volt, amit nem permeteztek. Lassan és szerencsére mára ez a felfogás lassan kezd megváltozni.

szombat, 2013. április 6. 21:36, Nézettség: 6707

Használjunk növényi és természetes anyagokat a gombák elleni permetezéskor. Talán még korai permetezésről beszélni, de a tél végi metszés elvégzése után lassan a gyümölcsfák és bokrok téli lemosása is elkövetkezik.

szombat, 2013. április 6. 13:30, Nézettség: 3068

Van úgy, hogy sütéskor, nem használod fel az egész tojást, megmarad a sárgája vagy a fehérje? Ne dobd el... Tojás és szépségápolás Rántottát csinálsz? Ne dobd ki a tojáshéjat, majdnem olyan értékes, mint maga a tojás.

szombat, 2013. április 6. 12:02, Nézettség: 2211

A fogyókúrázók legkedveltebb csírája. Kellemes ízű, jódtartalmú, vízhajtó hatású. Jótékony hatással van a cukorbetegségekre. Igen sok foszfort, kalciumot, fehérjét és E-vitamint tartalmaz. Az összes aminosavat tartalmazza (30% fehérje), méregtelenítő, tisztító, vízhajtó. Magas a rosttartalma, az egészséges bélflórát táplálja.

szombat, 2013. április 6. 11:39, Nézettség: 8166

Ha rendszeresen kávézol, eszedbe ne jusson kidobni a szemétbe a kávéfőzés során keletkezett zaccot. Jó lesz az még sok mindenre... Kávézacc a háztartásban Házi súroló, zsíroldó A kávézacc tisztítóereje érdességében és savasságában rejlik, éppen ezért kiváló alternatív súrolószer; zsíros, olajos vagy éppen rozsdás felületek tisztításra tökéletes.

szombat, 2013. április 6. 19:54
Köszönöm a hasznos tippeket!
szombat, 2013. április 6. 20:52
Köszi a tájékoztatót nagyon hasznos és király tanácsok és praktikák ráadásul a kidobandó KV-ból.
szombat, 2013. április 6. 10:53, Nézettség: 2417

A nyers burgonya hosszú utazásokon a skorbut gyógyszere volt, a népi orvoslás pedig már annak előtte elfogadta, és élt is vele, mielőtt a tudósok megerősítették volna terápiás hasznát. A burgonya napjainkban is fontos C-vitamin-forrásunk. Salaktalanító és lúgosító hatása miatt kiválóan alkalmas regeneráló kúrák alapjaként.

304 bejegyzés | 3 / 31 oldal