Hungarikumok

 

Tulipános láda, tulipántos láda


Tulipános láda, tulipántos láda

                        

                                       1867-ben, Szegeden készült menyasszonyi láda.

 

Tulipános láda, tulipántos láda

Magyarországon az asztalos készítésű menyasszonyi láda legáltalánosabb elnevezése; a 19. sz. első felében tűnt fel a Dunántúlon. Ezt megelőzően a szuszék vol általános. Magyarországon a tulipán ősi ábrázolás, de a feljegyzések szerint a 17. sz.-ban lett gyakori a festőasztalosok munkáin, s a 18. sz. második felétől egyes dunántúli műhelyek bútorain pl. komáromi bútor.

A tulipán főleg ládákon kapott főszerepet. A tulipános láda kifejezés terjedését az segítette elő, hogy a „Beszegődtem Tarnócára bojtárnak” c. műdalt (1846), melyben a „Fölteszik a tulipános ládámat ...” kezdetű sor is szerepel, Szigligeti Ede beillesztette A csikós c. népszínművébe (1847). Ezzel a tulipános láda megjelölés az ország oly vidékein is meghonosodott, ahol a bútorfestésben nem volt szokás tulipánt alkalmazni.

A magyar népdalokban és tárgyi népművészetben igen gyakori a tulipánábrázolás. Jellé alakult formája megtalálható kapufélfákon, fejfákon, kályhacsempén, cserépkorsón, szűrhímzéseken, kelengyeládákon, szerelmi ajándékokon (a női munkaeszközökön: ,,faragott guzsalytalp”, sulykoló, mángorló, stb). Ez a gyakori megjelenés arra utal, hogy egy általános jelentésű jelről van szó.

Olyan női jelképről, mely egyértelműen a szexualitásra, erotikára utal, különösen piros színével. Ezt főleg a szerelmi ajándékokon lehet megfigyelni. Termékenységvarázsló, gonoszt távoltartó erejébe vetett hit fűződött hozzá az ókori görögöktől a belső-ázsiai mongolokig. Törökországban az első virágok megjelenésének idején fiatal lányok részvételével tulipán ünnep van: a virág a múlékony, de erős szerelem jelképe lett.


Szerkesztés dátuma: szerda, 2013. január 16. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 7,497 Kategória: Magyar folklór » Kézművesség
Előző cikk: Ősi bútorunk, a szuszék


   
Megjegyzések

Mereteiné-Matosics Ágnes
szerda, 2013. január 16. 14:18
Kelengyés láda

Mereteiné-Matosics Ágnes
szerda, 2013. január 16. 14:19
kék változat

Katona Annamária
szerda, 2013. január 16. 15:18
Jaj de szép, de jó lenne egy ilyen majd. : )Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: