Hungarikumok

 

Hungarikumok - Legtárgyaltabb cikkek

   

A Szent Korona és a koronázási ékszerek
Történelmi hagyaték »
A TITKOK KORONÁJA (A Magyar Szent Korona - A beavató Korona) Nincs még egy olyan nemzet a Földön, amely egyetlen nemzeti ereklyéjének ekkora jelentőséget tulajdonítana és olyannyira tisztelné, mint a magyar nép a Szent Koronát. Birtoklásáért trónviszályok dúltak, sokszor árulások és összeesküvések áldozatává lett. Volt eset, amikor egyszerűen ellopták vagy titkon őrizték.
Dohány utcai zsinagóga (360° panorámás virtuális túra)
Épített örökségünk »
Európa legnagyobb zsinagógája Budapest egykori zsidónegyedében áll. A historizmus képviselőjeként számon tartott Ludwig Förster osztrák építész (az ő nevéhez fűződik a bécsi nagyzsinagóga is) egy mór stílusú épületet tervezett, amelynek belső terét a Vigadó építésze, Feszi Frigyes vetette papírra. Az építkezés 1854-ben kezdõdött meg, a zsinagóga ünnepélyes felavatására 1859.
Feszty-körkép
Történelmi hagyaték »
A magyarok bejövetele Feszty Árpád festőművész grandiózus víziója a honfoglalásról. A művész egy párizsi élményen felbuzdulva döntötte el, hogy óriási panorámaképben örökíti meg a bibliai özönvíz történetét, de apósa, Jókai Mór érvelését hallván megváltoztatta elhatározását, és nemzeti történelmünk dicsőséges pillanatát választotta ki.
Móricz János levelei Ecuádorból Pataky Lászlónak Békéscsabára.
Innen - onnan » Innen-onnan
Móricz János levelei Ecuádorból Pataky Lászlónak Békéscsabára.  Két eredeti levél pontos szövege Móricz önvallomásáról, kutatásáról, felfedezéséről és nehézségeiről. Őszinte, nyílt, kendőzetlen és személyes sorok. Az ellenségeit is néven nevezi... 1968. júl. 21. -17p 1969. okt. 10. -8p Pataky LászlóSéchenyi u. 5.Békéscsaba kelt: Quito, 1968 julius 21. Continental hotel.
Legyünk kreatívak húsvétra-kézügyesség ötletek!
Hagyományok és ünnepek » Húsvéti népszokások
Várjuk a kreatív húsvéti ötleteket a info@magyarvagyok.com címre. Készítsd el, fotózd le és küld el emailben. A levél tárgya legyen "Húsvéti kézügyesség". A levélben mindenképpen legyen meg a neved, hogy a kreativ ötlet mellett az oldalon ezt feltüntessük. Varázsoljuk szebbé az idei ünnepet.
Turul
Történelmi hagyaték »
Magyarok ősi jelképe, szállj újra föl a magyar égre!Adj nekünk hitet, reményt, s kitartást,Hogy tiszta szívvel várjuk a megváltást! A turul madár, ősi madarunk Sokféle elmélet és kérdés kering a turulmadárral kapcsolatban, melyekkel a mai kor nem kellőképpen foglalkozik.
Dicső múltról mesélő délvidéki kastélyok
Épített örökségünk »
Tucatjával vannak pusztulásra ítélt kastélyok a Délvidéken. A trianoni területrablás után szinte kivétel nélkül államosították őket, egy részüket lerombolták, napjainkban pedig a megoldatlan magánosítás hátráltatja a restaurációt.
Hamvazószerda
Hagyományok és ünnepek »
3 érdekesség, amit nem tudtál a hamvazószerdáról   A hamvazószerda 2016-ban a lehető legkorábbi időpontjára esik. A hagyomány szerint a farsang után tartják, de idén még a legtöbb farsangi ünnepséget is megelőzheti. Mit érdemes még tudni erről a jeles ünnepnapról? 3 érdekességet is találtunk.
Tulipános láda, tulipántos láda
Magyar folklór » Kézművesség
                                                                1867-ben, Szegeden készült menyasszonyi láda.   Tulipános láda, tulipántos láda Magyarországon az asztalos készítésű menyasszonyi láda legáltalánosabb elnevezése; a 19. sz. első felében tűnt fel a Dunántúlon. Ezt megelőzően a szuszék vol általános.
A bögözi templomfelirat 1480–1530 közötti időből
Ősmagyar népművészet » Rovásírás
Az erdélyi kis faluban, Bögözön a XIV. században épített gótikus templom a XVI. században a protestánsok birtokába került. 1929-ben került elő az általuk bevakolt falfestményen –Krisztus fejét szegélyező dicsfényben–, ez a téglavörös krétával írt, két szavas rovásfelirat.Olvasata: ATYA ISTEN.