Hungarikumok

 

Hungarikumok - Iparművészet

   

A hollóházi porcelán
Hollóháza már az Árpád-kortól lakott hely, területe a honfoglaló ősökből származó Aba nemzetség birtokához tartozott. A Hegyközön vezetett keresztül a honfoglaló magyarok útja, és az Aba nemzetség 1038-ban várat épített az Alsó-Kéked mellett Abaújváron.A XIX. század elején fellendül az üvegipar: általánossá válik az ablaküveg használata, fellendül az üvegcsiszolás és festészet is.
Bocskai öltönyök
Cikkünkben egy családi vállalkozást mutatunk be, amely immáron több mint 10 éve foglalkozik eredeti szabásmintákat követve, női és férfi Magyar Díszviseleti öltözékek készítésével. Kis-Jakab Péterrel, a vállalkozás tulajdonosával beszélgettünk.
Bocskai viselet története
Bocskai viselet történeteIsmert dolog az egyetemes viselettörténetben, hogy egyes ruhadarabok, így a bocskai ruha is, bizonyos történelmi körülmények között jelképpé válnak. Ilyen volt pl. az atilla, mely a reformkorban világnézeti és politikai hitvallást jelentett, s amelyből az 1848-49-es forradalom és szabadságharc meghatározó ruhaviselete lett.
Herendi porcelán
HEREND A magyar porcelánkézművesség fellegvára 175 évvel ezelőtt, a Veszprém megyei -a Bakony vidékéhez tartozó- Herenden Sting Vince kis gyárat alapított, ahol először kőedényeket készítettek majd később kisérletezni kezdtek a porcelánkészítéssel. A porcelánkézművesség csak távoli rokona a népi fazekasmesterségnek.
Magyar csikpe és hímzés
A hímzés és a csipke a népművészet önálló életre kelt ága, mely az egyszerű praktikumból (a ruházat elemeinek összevarrásából) művészi kifejező eszközzé nemesült. A népi hímzéseknek két nagy csoportját különböztelhetjük meg. Egyik a szűcshímzéseké, melyek alapanyaga a bõr vagy posztó. Mivel ezeket a cifrázott ruhadarabokat mesteremberek készítették, férfihímzésnek is nevezzük.
Porcelánok
Hazánk jó minőségű agyagban és vízben bővelkedik - így évezredes hagyománya van a kerámiakészítésnek; számos, máig működő fazekasműhellyel büszkélkedhetünk. Ebből az alapból ágazódott ki a porcelánkészítés. A porcelán alapanyaga a kaolin, egy fehér színű közet, mely Tokaj környékén és a Felvidéken bányászható.

6 cikk | 1 / 1 oldal