Hungarikumok

 

Hungarikumok - Legújabb cikkek

   

Szellemi Kulturális Örökség a hajdúdorogi Krisztus-katonaság hagyománya
Hagyományok és ünnepek » Húsvéti népszokások
Hajdúdorogon a Krisztus-katonák nagypéntektől húsvétvasárnapig őrzik a szentsírt. A hagyományt felvették a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe, ez segítheti, hogy mindannyian megismerjük ezt az élő hagyományt.                    Ki lehet Krisztus-katona, és hányan vannak? Erős, szép szál fiatalemberek, akik őseik örökségét viszik tovább.
Az égig érő fa, életfa, világfa
Ősi magyar hitvilág (Legendák) »
Minden növényi ábrázolás közül az életfa a legösszetettebb és legegyetemesebb jelentésű. Utal életre és halálra, az örök fejlődésre és növekedésre, a folytonos megújulásra. A mélylélektan a gyökér, törzs, korona hármasát a ösztön-én, én, felettes-én kifejeződéseként értelmezi. A világfa a magyar népmesék világképében az ÚT, amelyen a mesehős az égbe vagy az alvilágba jut.
Magyar operett
Népi hangszerek, zene » Zene
Az operett könnyed, fülbemászó , de operai igénnyel megírt , dallamokkal átszött történet, sok humorral, melynek központi témája a szerelem, mégpedig az örült szerelem. A cselekmény fonala prózában bontakozik ki, ezekhez kapcsolódnak a zenei tételek (zenekari nyitány, közjátékok, áriák , duettek, tercettek-kvartettek, együttesek, kórusok) és táncjelenetek.
Magyar nóta
Népi hangszerek, zene » Zene
A magyar nóta egyéni szerzöktöl származó újkori lírai dal, melyben nép- és müzenei , továbbá szóbeli és irodalmi elemek keverednek , városon és falun, a társadalom több osztálya körében is ismert . Eredetileg hangszeres verbunkos zene: mai értelemben a 19.
Hamvazószerda
Hagyományok és ünnepek »
3 érdekesség, amit nem tudtál a hamvazószerdáról   A hamvazószerda 2016-ban a lehető legkorábbi időpontjára esik. A hagyomány szerint a farsang után tartják, de idén még a legtöbb farsangi ünnepséget is megelőzheti. Mit érdemes még tudni erről a jeles ünnepnapról? 3 érdekességet is találtunk.
Benedek Elek - Táltos Jankó
Népmesék »
Benedek Elek - Táltos Jankó   Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl volt, volt egyszer egy szegény ember, s annak három fia. De olyan szegény volt, mint a templom egere, még száraz kenyeret is csak nagy ritkán ettek.
Kassai bukó
Magyar állatfajták » Galamb
Kassán és környékén nyert teret, de az 1920-as években több alkalommal kiállításra került Budapesten is. Az ősi magyar fehérfejű szarka bukóhoz közel álló galambfajta. Hosszabb és kevésbé lefelé irányuló csőrével, kisebb testalkatával, kisebb és keskenyebb fésűjével különbözik a többi bukófajtától.
Temesvári bukó
Magyar állatfajták » Galamb
1893-ban már említést tesz róla Dudás, de első leírását Holecz 1909-ben ismerteti e szép, de kissé elhanyagolt galambfajtának. (PÉTERFI, 1961, 1970) Egyszínű (vörös, sárga, fekete, fehér), tarka (fekete, vörös, sárga), szíves rajzú (kék, fekete, vörös, sárga, csokoládé, ezüst) változatokban előforduló. Fekete szalagos kék is létezik. Ismertté a tarkarajzúak tették.
Erdélyi duplakontyos bukó
Magyar állatfajták » Galamb
Származása:  Erdély. Már a 18.század vége óta ismert fajta.  Összbenyomás: Közepesnél kisebb, zömök testű, közel vízszintes tartású, duplakontyos,alig középhosszú csőrű, sima lábú galamb.   Fajtajegyek: Fej: Kicsi, lekerekített, kör alakú csőrrózsával, ami az orrdudorokat és a homlokot befedi, körfésűs, a fésű rozettákban végződik, de a betűzött fésű is megengedett.
Magyar autoszex tyúkgalamb
Magyar állatfajták » Galamb
A magyar autoszex tyúkgalamb fajtát Forgács József 1965–1975 között tenyésztette ki. Fő jellemzője, hogy nyugodt és jó szaporodóképességű, egy-egy szülőpár évente tizennégy utódot is fölnevel. A kifejlett hímek súlya elérheti az egy kiló 15 dekát, a tojóké pedig a 95 dekát is.

980 cikk | 1 / 98 oldal