Hungarikumok

 

Hungarikumok - Ősmagyar népművészet - Tarsolylemez

   

Árpádok népe - a tarsolyokról
Mi a jellegzetesen magyar tarsoly a régmúlt és jelen értelmezésében? Méltóságjelvény, rangjelzés, ornamentika, címer, hit, emlékeztető, üzenet, ruházati kiegészítő, zseb, gondolkodásmód, életforma? Mit hordtak benne eleink? a. Tarsoly fn 1. rég Vállra vethető, lapos (bőr) táska. Vmi van a v. vmit tartogat a ~ában: meglepetést tartogat.
Banai tarsolylemez
Lelőhely: Komárom-Esztergom megye. Bana községtől északnyugatra, az Ördögásta hegynél. Meglelése: 1956 márciusában Savanyú György és Dömötör László kavicsbányászás közben gazdag honfoglalási sírra bukkantak. Feltehető, hogy a kavicsbányászásnak a temető több gazdag sírja áldozatul esett. Anyaga: Ezüst előlap vörösréz hátlappal. Mérete: 117x115 mm.
Bárándi tarsolylemez
Lelőhely: Meglelésének valódi helye és körülménye nem ismeretes. Az újbóli előkerülésére, a Hajdú-Bihar megyei Báránd község egy magántulajdonú területén került sor. Meglelése: Egy régi épület bontásakor bukkantak rá, feltehetőleg 1998 környékén.
Bodrogvécsi tarsolylemez
Lelőhely: Več, jelenleg Szlovákia. A község határában fekvő Lecsekocsmával szembeni homokdomb. Meglelése: 1897 őszén szőlőaláforgatás során találták a gazdag honfoglalási temetőt. A leletek jelentős része elveszett, csak néhányat sikerült megmentenie Szendrei Jánosnak. A következő esztendőben feltárt sírokról nem készült feljegyzés. Bodrogvécs határában az egyik leggazdagabb X.
Budapest-Farkasréti temető, tarsolyveret
Lelőhely: Budapest, Farkasréti temető. Meglelése: 1909-ben sírásás közben talált avar és honfoglalás kori tárgyakat adtak el a Nemzeti Múzeumnak. Az előkerülés pontos helye és ideje ismeretlen. A leletkörülményekről semmiféle tudósítás nem maradt. Anyaga: Aranyozott ezüst. Mérete: A középső veret: 66x66 mm.
Eperjeskei (2. sír) tarsolylemez
Lelőhely: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Eperjeske. A tarsolyok a 2-3 sírban voltak. Meglelése: Homokhordás során bukkantak rá, majd a helyszínre siető földbirtokosok tárták fel 1920 tavaszán a sírokat. 1925-ben további lovassír látott napvilágot. A 9 sír között bizonyosan nincs női és gyermek sír. Anyaga: Ezüst, aranyozott.
Eperjeskei (3.sír) tarsolylemez
Lelőhely: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Eperjeske. Tarsolyok a 2-3 sírban voltak. Meglelése: Homokhordás során bukkantak rá, majd a helyszínre siető földbirtokosok tárták fel 1920 tavaszán a sírokat. 1925-ben további lovassír látott napvilágot. A 9 sír között bizonyosan nincs női és gyermek sír. Anyaga: Előlapja ezüstlemez, a háttér aranyozott. A hátlap anyaga bronz.
Etelközi tarsolylemez
Semmiféle adat a lemezről nem jutott el Magyarországra! Sajnos a többi, szomszédos országokban lelt anyagot szinte minden esetben letagadják. Amiért mégis szerettem volna bemutatni az az, hogy Etelköz volt az utolsó állomásunk a Kárpát-medencébe való bejutás előtt.
Galgóczi tarsolylemez
Lelőhely: Egykor Nyitra megye, Galgócz, ma Szlovákia, Hlohovec. Erdődy Ferenc birtokán a Vágtól nem messze. Meglelése: 1868 nyarán, árokásás alkalmával a munkások lovassírra bukkantak. A megmentett leleteket ifj. Kubinyi Ferenc mutatta meg Rómer Flórisnak, aki egyébként megsejtette e lemez valódi rendeltetését: „..
Karosi (29. sír) tarsolylemez
Lelőhely: Borsod-Abaúj-Zemplén megye. Karos községtől nyugatra egy észak-déli irányú dombvonulat középső homokdombjából került elő a II. temető 29-es sírjából. Meglelése: 1899-ben 4-6 sírt, 1935 őszén 40-50 sírt mezőgazdasági munkák során semmisített meg a föld tulajdonosa. A II. temető 73 sírját tárta fel Révész László 1986 és 1990 között.

22 cikk | 1 / 3 oldal