Hungarikumok

 

Hunyadi János és Kemény Simon testvérisége


A magyarság sok egyedülálló példát szolgáltat a világnak.

Ismerjük-e a magyar történelemből Kemény Simon önfeláldozásának történetét? 1442-ben Marosszentimrén, a török elleni vesztesnek mutatkozó ütközet előtt Kemény Simon önként vállalta, hogy Hunyadi Jánossal öltözetet cserélve, életét áldozza. Így lett, önként vállalt áldozata Hunyadi János életéért, az ő küldetése, hogy Hunyadi saját küldetését teljesíthesse a haza érdekében.

Jézusi értelemben ők ketten, test és vér, test-vérek voltak!

Hunyadi János ennek a győzelemnek az emlékére és a magyar vitézek önfeláldozó hősiességének a tiszteletére emeltette a marosszentimrei templomot, amelynek második utódja a mai csíksomlyói búcsújáróhely temploma lett.

Kemény Simon önfeláldozása - krisztusi cselekedete - az élet átadás példája: 

A magyarság méltán lehetne büszke Kemény Simon krisztusi cselededetére, mert kevés hasonlóra találunk az emberiség történetében - annál többre viszont a magyar népmesékben.

Rendkívül fontos lenne kettőjük példáját áthagyományozni, azáltal is, hogy az utódok felvállalják közös emlékük folyamatos ápolását.

A Hunyadi név, természetes módon sehol sem jelenhetne meg testvérpárja, Kemény Simon neve nélkül. Szerte a Kárpát-medence településein testvér-utcákat, iker-utcákat illene elnevezni róluk.

A magyarság, saját igazi szerepét - küldetését - addig nem is ismerheti föl, míg méltatlanul kezeli az ilyen és ehhez hasonló történelmi-, mondai- és nép-mesei példáit.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. június 30. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 482 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Az Ember erkölcsi minősége
Előző cikk: Magyar vérszerződés Következő cikk: Névjegyzék a Kemény család Családi Lexikonából


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: