Hungarikumok

 

Fogjunk össze, de kivel?


Szétforgácsolódott társadalmunkban, lelkiismeretünkre hatva, számtalanszor hangzik el ez a felhívás az összefogásra. Nézzük meg, kivel is szabad összefogni?

De előbb tisztáznunk kell, hogy értékrendi szempontból mi alakítja ki a természetes vonzódásokat. Ezek tisztázására szólásaink-mondásaink is vannak:

Madarat tolláról, embert barátjáról.

Összenő, ami összetartozik.

Hasonló a hasonlót vonzza.

Ezek úgy a jóra, mint a rosszra érvényesek.

Jelekkel fel is rajzolhatjuk ezeket a természetes vonzódásokat.

Mindjárt adódik a következő kérdés: - Mi is a vonzódásuknak, összenövésüknek az elindítója? - Nyilvánvalóan csak a közös értékrend és közös érdek lehet. A jók rendszerint a Teremtő Isteni Rend szolgálatára fognak össze, az igazság érdekében, de a kegyelem és számonkérés eszközével, a rosszak pedig csakis a maguk érdekében, a Rend és igazság ellenében, - többnyire a jó felszámolására. 

„Eszik egymást!” Viták alkalmával számtalanszor hangzik el ez az ítélkezés.

Aki ilyet szól, annak előbb ajánlatos önmaga számára tisztáznia a két vitatott fél mindegyikének erkölcsi minőségét. Az eddigiek alapján láttuk, hogy ezek különböző erkölcsűek lehetnek. Igaza pedig annak a jónak lehet, amelyik a kegyelmi figyelmeztetés után a számonkérés eszközével igyekszik helyreállítani az igazságot. A jó és rossz vitája értékrendi vita. A rosszak közti vita sosem értékrendi, hanem a közös tett utáni koncon marakodás kiváltotta érdekvita. 

Az emberi viszonyulások jelzései felfedik a valódi erkölcsi minőségeket:

A hasonlóak vonzásának törvényéből az is következik, hogy ha két ismeretlen szereplő láthatóan szinte folyamatosan megegyezik egymással, akkor e kettőnek a hasonlósága - jó vagy rossz jelleggel - idővel igazoltnak tekinthető: 

Ha viszont két ismeretlen szereplő bármennyire is hangsúlyozza a megegyezést, de ez gyakorlatban mégsem valósul meg, akkor igazolódik ezeknek a különbözősége. Amelyik fél kerüli a szembesülést - többnyire rejtetten -, az a hamis.

Ezek a felismerések az egyéni kapcsolatokon túl, csoportokra is érvényesnek tekinthetők. Nyilván, ott az értékek és az érdekek - a csoport hierarchia jellegét is figyelembe véve - többrétegűek, emiatt a jelenség értelmezése is összetettebbé válik.

Kivel is fogjunk tehát össze? - Miután a rosszat felismertük, a kérdésre egyszerű lehet a válasz. Csak az igazolódott jóval. A rejtett és hamisan, többnyire igaznak mutatkozó, de mégiscsak kifosztó rosszal semmi esetre sem.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. június 30. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 427 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Az Ember erkölcsi minősége
Előző cikk: A szeretet próbája az igazság Következő cikk: Értékrendek keveredése


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: