Hungarikumok

 

A Teremtő Isteni Rend minőség-mutatói a Magyar Szent Koronán


A magyarság hittel vallja, hogy a Magyar Szent Koronát Isten küldte a magyar nemzetnek, meghatározott céllal és üzenettel. Úgy él a nemzet tudatában, mint angyal hozta Korona, szent csillag. Az angyal jelentése hírhozó, üzenetének „tárgya” a Szent Korona. A korona jelentése keret, határ, törvény. Ilyen értelmezésben a Magyar Szent Korona: Isten szent törvényének Földre küldött üzenete.

A Szent Korona ábrázolása megjelenik Révay Péter (1568-1622) koronaőr De Monarchia et Sacra Corona Regni Hungariae Centuriae című művében (Frankfurt, 1659). A képet egy Wolfgang Kilian nevű rézmetsző készítette 1613-ban, Augsburgban Révay Péter korona-leírása alapján. A képen a fényből alászálló Szent Koronát az angyalok ráhelyezik a címerpajzson megjelenített uralkodóházra és országra.

A kép fölötti latin felirat ugyanígy értelmezi a Koronát, - olvasata magyarul:

SZENT ANGYALI és apostoli királyi magyar KORONA

Az alatta levő versike magyarul így hangzik:

Isteni fénnyel ránk letekintő mennyei csillag,
Égre vagy érdemesebb? Földre vagy érdemesebb?
Fényeskedj a hazámnak - a sors irdatlan erővel
El ne ragadjon az ég szellemnépe közé!
(Kulcsár Péter fordítása) 

Keressük az isteni törvény üzenetének jegyeit a Szent Koronán. Azt, hogy a koronának van-e kapcsolata a Teremtő Isteni Rend lényegével: az „igazság-kegyelem-törvény”-nyel?

A Korona tetején a kereszt a rovott D (Damasek-Ősatya) betűnk, mely egyben az I (Ige) betűnk is: a kinyilatkoztatott és fentről alászálló Isteni Igazság kifejezője. Minden, a Koronát fejére helyező uralkodónak tudnia kellett, hogy bármely cselekedetében a Teremtő Igazságának figyelmeztető kegyelme és helyreállító ítélete - törvénye - alatt áll. A magyarság szakrális uralkodói eszerint éltek, a gyarló uralkodók gyakran emiatt féltek az Igazság ellen cselekedni. A magyarság nagy mértékben - különösen a Habsburg-korban - e Korona hordozta Teremtő Isteni Rend védelmében maradhatott meg évszázadokon át.

Milyen szerepe van a Korona abroncsán ábrázolt Damján és Kozma orvos-, György és Demeter harcos szenteknek? Azáltal, hogy gyógyítóként a kegyelem, harcosként a törvény hordozói, feladatuk éppen az egészség és igazság, vagyis az egység helyreállítása és szolgálata.

 

E három jelzés - a kereszt igazsága, a gyógyító szentek kegyelme és a harcos szentek törvénye - az uralkodót a Teremtő Isteni Rend szolgálatára figyelmezteti, hogy az igazságosság erényével gyógyítója és védője legyen nemzetének.

Bármely kételkedő véletlennek tarthatja a fenti összefüggéseket. Ezért lássuk a Teremtő Isteni Rend üzenetének további megerősítését egyéb jelzések által is.

Nézzük meg, hogy a Magyar Szent Korona főalakjának, Krisztusnak milyen üzenete van a magyarság és egyben az emberiség számára?

Fejét szellemi fénykorona övezi, kegyelemmel áldó jobb kezében igazgyöngyöt, bal kezében a törvény könyvét tartja. A fej körüli szellemi fénykoszorú és a körkereszt ige az igazság jele , a Teremtő Szellem egységéhez-igazságához tartozását mutatja. A jobb, áldó kezében felmutatott igazgyönggyel, kegyelemmel mutat rá az igazságra, - arra, hogy az igazság kereséséhez kegyelem társul és áldással jár. Bal kezében tartja a törvény igazsághelyreállító rendjét kifejező törvénykönyvet. Lám, a Teremtő Isteni Rend teljességének ugyanaz az üzenete jelenik meg itt is, mint előbb.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2013. június 29. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 538 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Egyetemes értékrend, teremtő Isteni rend
Előző cikk: A magyar népmese erkölcsi eszmeisége Következő cikk: A Teremtő Isteni Rend minőség-mutatói a pártus hagyományban


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: