Hungarikumok

 

- Népi hangszerek -


- Népi hangszerek -

A magyar népi hangszerkészítés két úton haladt: vannak nemesen egyszerű isntrumentumok (pl. nádsíp, köcsögduda), illetve rendkívül bonyolult, nagy jártasságot és hozzáértést kívánó hangszerek (pl. cimbalom, tekerőlant)

A rendszerezésre hajlamos tudományos alaposság a népi hangszereket négy nagy csoportba sorolja a hangkeltés módja és helye szerint. A legegyszerűbbek talán azok, melyek önmaguktól szólnak, kiegészítő hangforrás nélkül. Ilyen pl. a kerepelő, a fából készült xilofon, a doromb, de akár az a két kanál, vagy felfordított kanna is, mellyel a cigányzenészek kísérik táncosaikat. A második hangszercsoport egy kifeszített membrán segítségével szólal meg. Ide tartoznak a változatos dobok, a köcsögdudától a kisbiró dobjáig; a különféle sípok, melyek, melyek saját hangját rádudolással erősítik meg. Még nagyobb gyakorlatot és zenei érzéket kívánnak azok a hangszerek, melyekben a hang egy üres testben rezegtetve szólal meg. Ilyenek a tilinkók, furulyák, körtemuzsikák, de ide tartozik a tárogató, a klarinét vagy a börduda is. Negyedik csoportunkban a hangot rezgő hur adja, legyen az citera, cimbalom, koboz, tekerőlant, ütőgardo, hegedű vagy tambura.

A zene a közösségenk szól, a zenélés közösségi tevékenység. Mert szépen szól egy magányos furulya a dombok közt legelésző nyáj mellett, de a kiemelkedő alkalmak öszetettebb hangzást kívánnak.

A népzenei zenekarok hangszeres összetételének nagy hagyománya van, mely tájegységenként és népcsoportonként különböző lehet. Például a klasszikus cigányzenekar a legegyszerűbb felállású, mivel drága, bonyolult hangszerekre nem futotta. Nagy hagyománya van az erdélyi bandáknak, melyekben a kettő vagy több hegedűt jellegzetes, brummogó hangú ütőgardon kíséri. Az alföldön külön műfaj a tucatnyi citerán együtt játszó zenekar. Nemzetközi elismertséget leginkább a XIX. század végétől felbukkanó, vegyes összetételű, leggyakrabban hegedűből, cimbalomból, nagybőgőből álló zenekarok szereztek, melyek autentikus magyar és cigányzenét, műdalokat egyaránt játszottak.

A népzene és a népi hangszerek reneszánsza a táncház-mozgalomnak köszönhető, mely visszaadta e különleges magyar hagyomány becsületét.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2010. szeptember 9. Szerkesztette: Jámbor Endre
Nézettség: 4,313 Kategória: Népi hangszerek, zene
Következő cikk: A moldvai csángó muzsika hagyományos hangszerei


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: