Irodalom - Szeretni tehozzád szegődtem

   

Nagy László - Szép asszonyok mondókái Gábrielre
Kortárs
"Szájából hallottam a Báthori Gábornak : Én vagyok az Báthori Gábor, utánam mindjárást Dengeleghiné.""Hallottam, hogy asszony Dengeleghiné szeméremtestét kökény levével mosogatta gonosz végre""Hallottam, egy csuprot tartott Imrefiné, melyet forgatva azt mondotta: Gábor, Gábor, Gábor, s úgy kellett jönni a szegény fejedelemnek, hogy csaknem nyaka szakadt.
Nagy László - Vérugrató tündér
Kortárs
Ó, aki csontra vesz fel inget,jéggel veri meg szemeinket!Fehér vagy mint a jég verése,zuhansz vaságyra, jégfehérre.Ráfekszik szívemre a sorsod,csak fáj, csak fáj, ahogy te mondod.Véren, zúzmarán túl tavasz van,lesz-e még nyár - kérdem magamban.Aranyeső tündököl sárgán,árva vagy, itt maradtam árván.Mint pirkadatban őrült álom,szél dobol gyulladt mellhártyádon.
Nemes Nagy Ágnes - Félelem
Kortárs
Szeretlek. Nincs rá szó, nincs mozdulat.A rémülettől görcsösen szeretlek.Elsorolom, hányféle iszonyatvár rám és rád, már arcunkba merednek.Csak sorolom, csak számolom naponta,hörögtető álomból riadok,készülődöm még iszonyúbb koromra,simogatom sovány, meleg karod.
Páskándi Géza - Visszajön a tej
Kortárs
Ami nem szerelem,visszadobja a száj is,mint csömörös pecsenyéket,ami nem szerelem,visszadől, mint borok a túlról,mint bumerángok,de sohasem, mint a visszhang,sohase, mint a fecskék.Ami szerelem,ha falánk is százszor,csak, mint a fecskék, úgy jöhet vissza,s maga-feledten, mint a visszhang,mint gyermeked szájánvisszajön a tej.
Pilinszky János - Átváltozás
Kortárs
Rossz voltam, s te azt mondtad, jó vagyok.Csúf, de te gyönyörűnek találtál.Végig hallgattad mindig, amit mondtam.Halandóból így lettem halhatatlan.
Pilinszky János - Azt hiszem...
Kortárs
Azt hiszem, hogy szeretlek;lehúnyt szemmel sírok azon, hogy élsz.De láthatod, az istenek,a por, meg az időmégis oly súlyos buckákat emelközéd-közém,hogy olykor elfog aszeretet tériszonya éskicsinyes aggodalma.Ilyenkor ágyba bújva félek,mint a természet éjfél idején,hangtalanúl és jelzés nélkül.Azutánújra hiszem, hogy összetartozunk,hogy kezemet kezedbe tettem...
Pilinszky János - Bűn
Kortárs
Gyerek vagy még, a tagjaidmégis már szinte készenvakítanak a hajlatokderengő rendszerében,s akár egy bujkáló mosoly,ha csípőd nem, hát válladelárul és magadra hagy.Tetőtől talpig látlak.Nézlek, és nem birom tovább,egyetlen moccanásrapuhán megindul életem,mint omló homokbánya.Gyenge vagy még, hát meneküljmielőtt utolérne!Előre biccen a fejed.Az első ütés érte.
Pilinszky János - Miféle földalatti harc
Kortárs
Napokra elfeledtelek,döbbentem rá egy este,üres zsebemben álmosancigarettát keresve.Talán mohó idegzetemfalánk bozótja nyelt el?Lehet, hogy megfojtottalaka puszta két kezemmel.Különben olyan egyremegy,a gyilkos nem latolgat,akárhogy is történhetett,te mindenkép halott vagy,heversz, akár a föld alatt,elárvult szürke hajjal,kihamvadt sejtjeim közöttaz alvadó iszapban.
Pilinszky János - Mire megjösz
Kortárs
Egyedül vagyok, mire megjössz,az egyetlen élő leszek,csak tollpihék az üres ólban,csak csillagok az ég helyett.A temetetlen árvaságban,mint téli szeméttelepen,a hulladék közt kapirgálvaszemelgetem az életem.Az lesz a tökéletes béke.Még szívemet se hallani,mindenfelől a némaságnakextatikus torlaszai.A pőre örökkévalóság.
Pilinszky János - Mondom neked
Kortárs
Magasba ülsz, lábad keresztbe ejtvearcátlan elhagyod magad,alkalmat adsz, és mintha rendjén lenne,a lámpa fénye majd beléd tapad.A levegő meg hosszu-hosszu szálona fogaid közt ki-beszáll.Messze sodor és kicserél az álom.Tükröd előtt fésülködöl tunyán.

199 cikk | 18 / 20 oldal