Hungarikumok

 

A család


Közösségnek és nemzetnek is alapegysége a család. Ezért rendkívüli fontosságú a család minőségének kérdéseivel foglalkozni. 

Mit értsünk családon? - Legszűkebben a szülők és gyermekek egységét jelenti. Tágabb értelemben egyik oldalon az apa szülei és testvérei, másik oldalon az anya szülei és testvérei is beletartoznak a család fogalmába. Még tágabban értve az oldalági rokonok, az apa és anya testvéreinek a legszűkebben értett családja is benne van „a mi családunk” fogalmában; ha pedig a család történetéről, származásáról van szó, akkor az elődök hosszú sora is ide tartozik. 

Ezek a tágabb értelmezések valójában attól fosztják meg a család szót, még inkább a családi életet, ami a lényege: nevezetesen zártságától, határozottságától. 

A férj és a feleség magában még nem család. A családot, az emberi társadalom legkisebb önálló egységét csak szülők és gyermekek együtt alkotják; a nagyszülők rendesen nincsenek benne a család legszűkebb körében. 

A család fája tehát két gyökérből nő ki, s a társadalomnak olyan alkotó része, melynek ágai is két irányban kapcsolódnak a szomszédos fákba, a két oldali rokonságon át a nemzetbe, az egész emberi közösségbe. A mag mindig a szorosan értett család: a szülők és gyermekek.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. június 30. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 1,710 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » A család erkölcsi minősége
Következő cikk: Kötelességek a családban


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: