Hungarikumok

 

Emberek az embertelenségben (Történet)


Tanulságos, igaz történetet mesélünk el az alábbiakban, melyben apa és fia egyaránt szenvedi meg az adott kornak embertelenségét. Nemes jellemük segíti meg őket, hogy a nehéz körülmények ellenére is kiállhassák az emberség próbáját. 

A kommunizmus idején, az egyházi méltóságot betöltő édesapát, a püspöki szék biztos várományosát, a rendszer nyomorgató biztonsági szolgálata aljas zsarolással kísérelte meg rávenni, hogy új hivatala legfőbb besúgója legyen. Cserébe ajánlotta támogatását a püspöki szék elfoglalásához, és a már évek óta, koholt vádakkal elítélt fiának szabadon bocsátását.

Az apának választania kellett: vagy fiának tesz jót és közösségét elárulja, vagy közösségét menti meg a rossztól, de akkor döntése miatt fia szenved még hosszú börtönéveket.

Nehéz tusakodás után az utóbbit választotta.

Évekig hordozta magában „tettének” terhét. Ettől fia szabadította meg, mikor kérdésére, hogy helyesen cselekedett-e, az megnyugtatta:

- Úgy volt helyes, ahogyan tette édesapám! 

Fontos megfigyelni a különbséget az apa és fia helyzete között: miközben a körülmények az apát fizikailag ugyan szabadon hagyják, de lelkileg rabságba vetik - betegítik -, addig a fiú még fizikai rabságának körülményei között is lelkileg szabad és egészséges maradhat. Feltűnő, hogy mennyire fontosabb, értékesebb és éltetőbb a lelki szabadság-egészség a fizikainál!


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. június 30. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 453 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Az Ember erkölcsi minősége
Előző cikk: A kisebbik rossz választása Következő cikk: Értékteremtés és értékrombolás (a jó cselekedet erősít, a rossz leront)


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: