Hungarikumok

 

Értékteremtés és értékrombolás (a jó cselekedet erősít, a rossz leront)


Közhelynek tűnhet a cím kijelentő megállapítása, de az emberközi kapcsolatok - és az össztársadalmiak is - ettől fejlődnek, vagy ettől romlanak le. Az élet ettől válhat emberien élhetővé vagy embertelenül-állatiasan élhetetlenné.

Értékteremtés, a jó cselekedet erősít

Kölcsönös segítséggel folyamatos a fejlődés! Lássuk ennek folyamatábráját.

Mi a magyarázata a folyamatos fejlődésnek?

- Az, hogy a jó cselekedettel mindig értéknövelés történik: az értéktelenebb értékesebbé válik, az érték pedig méltóbb helyre kerül. Ez értékteremtés!

Könnyű ezt érthetővé tenni hétköznapi példák által. Lássunk kettőt is:

- Az első: Ha hozzá nem értő személy, a számára haszontalan szerszámot átadja, odaajándékozza egy hozzáértő mesterembernek - akinél hasznos szerszámmá válik -, akkor cselekedete által a szerszám, de vele a végzett munka is értéknövekedésen megy át.

- A másodikra, legjobb példa a kalákamunka, mikor a segítőkész személy a kevésbbé értékes szabad idejét, értékes időre és munkára váltja: valódi és méltó értéket teremt.

Az értéknövekedés sosem csak anyagi, mert az igazi és méltó cselekedet belső gazdagodást - lelki-szellemi értéknövekedést - is nyújt segítőnek és segítettnek egyaránt. 

Értékrombolás, a rossz cselekedet leront

Kölcsönösen rosszat cselekedve folyamatos a leromlás!

Lássuk ennek is a folyamatábráját és találjunk magyarázatot arra is, hogy mi okozza a leromlást?

A leromlás oka, hogy minden rossztéteménnyel értékrombolás történik, az értékes értéktelenebbé válik, és az érték méltó helyről méltatlanabb helyre kerül.

Lássunk itt példákat az egyoldalú értékrombolásra, ahol tettes van és áldozat:

- Az első, anyagi vonatkozású: Tolvajlással az ellopott tárgy mindig értékét veszti, mert a rendeltetésének megfelelő szerepét már nem tudja betölteni. A birtoklásra méltatlan tolvaj általában igyekszik meg is szabadulni a számára haszontalan tárgytól, annak csökkentett értékén.

Ha önmaga számára tulajdonítja el, jellemzően akkor is elértéktelenedik, mivel méltatlan kézben a tárgy állaga és értéke mindenképpen leromlik. A tulajdonláshoz is fel kell nőni, méltóvá kell válni. Erre a tolvaj képtelen.

- A második, emberi vonatkozású: Felmérhetetlen értékrombolásnak tekinthető, mikor zsarnoki hatalmak a számukra veszélyes, értékes embereket bebörtönzik.

Közösségi embernek, önzést és félelmet félretéve kell ráébredni, hogy értékeit - anyagit és emberit egyaránt - kötelessége és felelőssége megvédeni. Máskülönben az egész emberi társadalom szenvedi meg az ilyen értékek eltulajdonítását, elzárását a világtól. 

Miként az értéknövekedést, úgy az értékrombolást sem lehet csak anyagi vetületűnek tekinteni, mert általa lelki-szellemi rombolás is történik: leromlanak emberi kapcsolatok, bizalomvesztés jelentkezik, és elterjed az önzés.

Különösen veszélyes, ha az efféle anyagi-lelki-szellemi rombolás társadalmi méreteket ölt, ahol az emberek kölcsönösen rontják, lopják-fosztják egymást. Ez élhetetlenné teszi az életet, és leépíti a közösségi jövőt.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. június 30. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 450 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Az Ember erkölcsi minősége
Előző cikk: Emberek az embertelenségben (Történet) Következő cikk: Makkai Sándor: Nem lehet (Olvasmány)


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: