Hungarikumok

 

Közösségszervező kezdeményezés (Tanulmány)


Új közösségszervező kezdeményezés indult Magyarország egyik övezetében, mely régi hagyományokon alapulva a helyes kiválasztódást segíti elő és kiküszöbölhetővé teszi az önérdekűséggé fajulás lehetőségeit is. A tapasztalat azt mutatja, hogy jól akalmazva a Szent Korona alapú érték-rendet, annak nyomán gomba-módra szaporodva jöhetnek létre életképes, egészséges közösségek.

Az alkalmazott természetes választást olyanképpen alakították ki, hogy ne mondjon ellent a kiválasztódás elvének, az alulról építkezés elvének, de lehetőséget adjon ugyanakkor a hatékony működésre is. 

1. A tizes közösségi alapszintek - a tizedek - az alapcélok teljesítése érdekében jönnek létre. Aki az alapcélokat elfogadja, csak az lehet a tized tagja. A tizedeknél nagyobb közösségek (a század nagyságrendjének irányába) csak úgy jöhetnek létre hogy, ha az együttműködés érdekében megvalósul a tizedek kölcsönös elfogadottsága. Ennek eredményeként születhet meg a tizedek szövetsége.

A tizedek jelölteket küldenek a középszintű szövetségi választásokra. Itt csak azok maradhatnak jelöltek, akiket a többi küldött is ellenszavazat nélkül elfogad. Az ellen-szavazat csak úgy érvényes, ha annak megalapozott erkölcsi indoka van, vagy ha a jelölés alapcél- és/vagy szabályellenes. 

2. A tizedek szövetkezése - a szövetség - adhatja a szervezet legsúlyosabb magját, mindaddig, míg tíz tizedből létre nem hozható a század. 

3. A további fokozat: tíz századból az ezred építése.

4. A legfelső szint az országos vezetés.

 


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2013. július 29. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 784 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Függelék
Előző cikk: Hogyan szervezzük meg a mai szomszédsági köröket?


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: