Hungarikumok

 

Évszakok csillagképei (írta: Várhegyi Péter)


Tavaszi csillagképek

Ha a Göncöl rúdjának ívét meghosszabbítjuk, akkor egy fényes vörös csillaghoz (Arcturus) jutunk. Ezt népünk Ökörpásztornak vagy Ökörhajcsárnak nevezi. A csillagképnek, melyben elhelyezkedik (Bootes), szintén Ökörpásztor a neve.

Az ív további folytatása egy másik csillaghoz (Spica) vezet, melynek neve nálunk Leányszemű csillag.

Az Ökörpásztortól balra halványabb csillagok egy jól észrevehető, szép félkörívet alkotnak (Corona Borealis). Népünk e csillagképet Urunk Asztalának nevezte el.

Viszont tőle jobbra, inkább a vidéki égen észrevehetően, egy feltűnő csillag-csoportosulás található (Coma Berenices), ezt nálunk Tatárdúlásnak nevezik.

Nyári csillagképek

A nyári éjjeleken jól látható a fejünk felett áthúzódó Tejút, az egész égboltot átkaroló, derengő fényű ezüstös fátyol. Persze ez csak a sötétebb, vidéki egekre igaz. A távoli tanyákon élőknek minden derült éjszaka olyan élményben lehet részük, amit a városlakók csak legszebb álmukban láthatnak.

Világosabb helyekről is látszik az a három fényes csillag, amit nyári háromszögnek is neveznek. A Csősz (Vega), a Cigány (Atair) és a Fölnagycsillag (Deneb) alkotja.

A Fölnagycsillag egyben a Kereszt (Cygnus) legfényesebb csillaga. Alatta van a Kiskereszt (Delphinus), kissé balra a Cigánytól.

Az égbolt déli részén, nem sokkal a látóhatár felett van a Sánta Koldus (Sagittarius). Tőle jobbra a Szépasszony (Antares) ragyog vöröses fényével.

Nyári estéken közismerten sok hullócsillagot lehet látni, főleg augusztus közepén.

Őszi csillagképek

Ősszel, nem sokkal az északi látóhatár felett van a Göncöl. Innen a Sarkcsillag felé haladva, majd még egyszer ekkora távolságot haladva egy W betű alakú csillagképet (Cassiopea) találunk, melyet népünk Korcsma néven ismer.

Tőle balra a Részegember (Cefeusz), aki a Korcsmában rúgott be. Jobbra pedig a Halászcsillag (Andromeda és a Pegasus egyes csillagai) van, míg alatta a Pálinkásasszony (Algenib), aki a halászokat tartja jól pálinkával.

Téli csillagképek

Télen a legszebb az esti égbolt látványa, sok a feltűnően fényes csillag, és a jellegzetes könnyen fölkereshető csillagkép.

Délen fénylik a Kaszás (Orion), mely a téglalap alakú Kaszálóból, és a közepén dolgozó három Kaszásból áll. Balra lentebb ragyog a Sánta Kata (Szíriusz), aki az ebédet vitte a kaszásoknak.

A Kaszás felett, északra a Fényes csillag (Capella) tündököl. A kettő között, kissé jobbra a Bujdosók Lámpása (Aldebaran) vöröslik. Még egy kicsit jobbra az a sok pici csillag a Fiastyúk (Pleiadok).

Ezektől balra, keletre, a Két Árva csillag (Castor és Pollux) található. Még keletebbre pedig a Jászol (Praesepe), ami csak a sötét vidéki tájakon látható, de ott igen szép a fekete háttéren az az elmosódott fényfolt.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2013. június 24. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 594 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Tudás a csillagokban
Előző cikk: Költészet és mesefigurák az égbolton Következő cikk: Vinczéné Tarr Judit: Csillagösvény (Olvasmány)


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: